22_03_29_erdmost_nincskep

Marad a kánikula és a hőségriadó is

22_03_29_erdmost_nincskep

Marad a kánikula és a hőségriadó is

Július 4-ig a legmagasabb fokú hőségriasztás marad érvényben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását a csütörtök éjfélig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 4-e hétfő éjfélig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.  Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

A kánikulát hétvégeken egyre többen töltik vízparton. A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér pamutinget. A szem védelme érdekében hordjanak UV-szűrős lencsét, napszemüveget. Gondoskodjanak a bőrük védelméről, mindig a bőrtípusunknak leginkább megfelelő fényvédőt használjanak. Napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Várandós anyák csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat. Csak júniusban 1100 tűz keletkezett a szabadban, amelyeknél 17-en sérültek meg, a leégett terület pedig több mint 20 millió négyzetméter. Jelenleg az ország nagyrészén tűzgyújtási tilalom van érvényben, amelyről bővebben itt írtunk.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email