10_muvesztelep_aknay_janos_emlek_181223-pl86rzwaeuwcyq5ikglajjy7l2dysjavxjlore03xc

Júliusban ismét Érdi Művésztelep

10_muvesztelep_aknay_janos_emlek_181223-pl86rzwaeuwcyq5ikglajjy7l2dysjavxjlore03xc

Júliusban ismét Érdi Művésztelep

Két év kihagyás után idén ismét lesz művésztelep Érden. A Bundáskenyérben Kéri Mihály festőművész beszélt a részletekről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint a szervező festőművész elmondta, az idei lesz a tizenharmadik művésztelep Érden, amelyen (a korábbiakhoz képest) három új képzőművész is kiállít. Változást jelent az is, hogy nem tizenkét, hanem tizenhárom meghívottja van a kulturális programnak – közülük mintegy hat-hét művész érdi.

“Tematika nincs idén – korábban volt már rá példa -, mert azt szeretném, ha nem lenne megkötve a kezük-lábuk” – jegyezte meg Kéri Mihály, a művésztelep vezetője. “Van, aki úgy érkezik, hogy hozza magával a vázlatokat, otthon mindent előkészített, kiszámított. Mások – például én is – semmit nem találnak ki előre. Viszonylag ismert, jó művészek, pár évtizede benne vannak ebben a hivatásban, így nem kell megizzadniuk azért, hogy az önálló karaktert megjelenítsék a vásznon.”

A művésztelep július 10-án, vasárnap nyílik, és két hétig tart majd. Idén is a Bolyai iskola tantermeiben alkotnak majd a résztvevők, de nem a nagy-, hanem a kisiskolában.

Mivel szeretnék közelebb hozni a közönséghez a modern művészetet, az utolsó pénteken nyílt napot tartanak; ekkor az érdeklődők megtekinthetik a műtermeket, a  majdnem kész munkákat, és beszélgethetnek a művészekkel. Mint Kéri Mihály elmondta, a tapasztalatok szerint azok az emberek, akik életükben nem találkoztak még a modern festőművészettel, teljesen szabadon beszélgetnek az alkotókkal.

“Ezek többnyire absztrakt, kortárs művek. A magyar társadalom ettől a világtól időnként idegenkedik. Jártam Nyugat-Európában jópárszor, és úgy látom, ez csak a keleti blokkban létező felfogás. Talán a Rákosi- és a Kádár-rendszer szocializációja, illetve az oktatásunk tehet arról, hogy a kortárs művészet ilyen pici szegmense a kultúrának” – jegyezte meg

Fotónk a 10. művésztelepen készült. Aknay János alkotása

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email