1655990466329-scaled-pqqms7ucngpi8nq1cr6rj0ffg63l38txh8zn7we8dc

Folytatódnak az útépítések

1655990466329-scaled-pqqms7ucngpi8nq1cr6rj0ffg63l38txh8zn7we8dc

Folytatódnak az útépítések

Útépítések, óvodafejlesztés, távhőszolgáltatás, ÉKFI - többek közt e témákkal foglalkoztak a városatyák a közgyűlés nyári szünet előtti utolsó rendes ülésén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta Érd képviselőtestülete, és mintegy húsz napirendi pontot tárgyaltak a városatyák. Többek közt elfogadták a távhőszolgáltató tavalyi évi tevékenységéről, gazdálkodásáról szóló beszámolót. Bicskei Tibor, az Érdhő Kft. ügyvezetője a testületi ülésen elmondta: a távhő-ártámogatási rendszer nem változik.

„Nem ez a helyzet az önkormányzatok vonatkozásában: úgy néz ki, augusztus elsejétől öt-hatszoros árat kell fizetnünk. Ezt az összeget belső átcsoportosításokkal próbáljuk előteremteni, és lobbizunk azért, hogy az állam, a kormány segítsen az önkormányzatokon. Érd esetében ugyanis augusztus 1-december 31. között 350-380 millió forint lesz a plusz növekmény, amennyiben valóban ötszörös-hatszoros áron tudunk gázt és villamosenergiát vásárolni” – hangsúlyozta Csőzik László az ülést követően.

A közgyűlésben döntés született arról, hogy amennyiben az ÉKFI-től rendelnek meg munkát külső cégek (például kábelfektetés utáni helyreállítást), a Közterület-fenntartó mostantól jogosult maga megállapítani az elvégzett tevékenység díját. Ez rugalmasabb árképzést tesz lehetővé – hiszen az építőiparban hétről hétre változnak az árak.

Az ÉKFI, illetve az általuk megbízott vállalkozók jelenleg az Orvos, a Citromfa, illetve a Nyírfa utcában végeznek aszfaltozási munkálatokat.  Ez az utolsó három utca, amely megmaradt a múlt évi „csomagból”.
„Most dolgozunk azon, hogy kiírjunk egy nyílt közbeszerzést mintegy hetven utca felújítására. Anyagi lehetőségeink függvényében tudjuk finanszírozni a munkálatokat, tehát nem újul meg egyszerre mind a hetven szakasz” – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: ez a kör szeptember második felében indul majd. Azon utcák aszfaltozására kerül sor elsőként, ahonnan rengeteg panasz érkezik, és az biztos, hogy a Fraknóival indulnak majd a  munkálatok. Ahogy lehetőség adódik rá (például rendkívüli kormánytámogatás, HIPA-kompenzáció), úgy hívnak majd le forrásokat az aszfaltozási munkálatokra, amelyek átnyúlnak majd a következő esztendőre is – fűzte hozzá Csőzik László.

Tárnokon gréderezéssel rendbehozták a Szőlőhegyi utat, amelynek folytatását – ami Érdhez tartozik – a város teszi jobban járhatóvá.

A képviselők elfogadták a Street Art-pályázattal kapcsolatos javaslatot, miszerint a város területén lévő aluljárókat minőségi falfestéssel újítják meg és teszik vonzóbbá. „Évi ötmillió forintot fordítunk arra, hogy minden évben két-két aluljáró kapjon új külsőt. A nagyállomással és a Muskátli-Tétényi utcák közti aluljáróval kezdjük a sort, és jövőre szeretnénk sort keríteni a legnagyobb falatra: az Érd alsó – Érd felső közti nagy aluljáróra. Ez nagyon nagy munka lesz” – mondta a városvezető.

Bár az óvodákban már tart a nyári szünet, az építkezések, átalakítások csak most, nyáron kezdődnek. A Szivárvány, a Tusculanum és a Harkály óvoda területén számíthatunk fejlesztésekre: a Hegesztő utcai óvoda udvarát fejlesztési hitelből kezdik felújítani, a Tusculanum ovinál tujasort telepítenek és kerítést rendeznek, a Harkály ovi pedig egy Holló utcai ingatlan hozzácsatolásával bővül – ha meglesz a forrás, erre a területre tornatermet építenek, vagy játszóteres udvart hoznak létre.
A Pumukli német nemzetiségi óvoda 90 millió forintot nyert egy tornaterem létrehozására – az önkormányzat pedig vállalja a műszaki dokumentáció elkészítésének költségeit.

A közgyűlés módosította az idei költségvetésről szóló önkormányzati rendeletet. T. Mészáros András, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint a költségvetés átláthatatlan, nem megismerhető. „A városvezetés folyton panaszkodik, hogy kevés a pénz, miközben látható, hogy nominálértékben jóval több pénz van, mint 2019-ig bármikor is a városban” – jelentette ki a korábbi városvezető, aki szerint a pénzmaradványok és a Modern Városok Program forrásaiból megmaradt összeg sorsa sem látható.
„A költségvetést nem tudjuk elfogadni, támogatni” –jelentette ki.

A testület elfogadta az Érdi Sport Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. idei második félévi és 2023. első félévi üzleti tervét. Ezzel kapcsolatban T. Mészáros András megjegyezte: el kellene dönteni, van-e szükség a kézilabda-csapatra vagy sem. „Szerintem igen, de akkor nem 11-14 milliót kellene havonta odaadni nekik, hanem 30-40 milliót, amiből valóban az első helyek egyikén végezhetnek, és nemzetközi színtéren jelenhenek meg” – hangsúlyozta.

Zárt ülésen döntöttek különféle városi díjak kiosztásáról. T. Mészáros András az ülést követően közölte: ezt csupán nagyon erős baloldali szándék indokolta, ezért ők a javaslatokra nemmel szavaztak. „Azon gondolkozunk, hogy szükség lesz a közeljövőben úgynevezett alternatív díjazást megalkotni, hogy valóban azokat díjazzuk, akik tényleg Érdért dolgoznak” – jelentette ki.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email