„Ti vagytok Érd kicsiben!”

Elkezdődött az első Érdi Közösségi Gyűlés szombaton az Érdi Vígadóban. Magyarországon eddig Budapest és Miskolc városa adott otthont közösségi gyűlésnek, most az érdiek mondhatnak véleményt.

Népességszámát tekintve Érd az elmúlt három évtized egyik legdinamikusabban fejlődő magyar városa. A növekedés azonban számos kihívással is együtt jár, és a város lakói közül egyre többen érzik úgy, hogy Érd egyre nehezebben tart lépést infrastruktúrában és a szolgáltatások terén a megszaporodó igényekkel.

A problémák jelentős részben a közterületek és a közlekedés témaköre körül koncentrálódnak: a helyi közlekedési módok szűk köre, a Budapest és Érd közötti ingázás miatt egyre telítettebb úthálózat, valamint az egy ekkora városhoz méltó, valódi városközpont hiánya az elmúlt évtizedekben a legtöbb érdi számára alapvető, életminőséget befolyásoló kérdésekké váltak kortól, nemtől, élethelyzettől függetlenül.

Éppen ezért ahhoz, hogy megfelelő, hatékony, és időtálló válaszokat adjunk ezekre a kihívásokra, szükség van a városlakók aktív részvételére, a közös elemzésre és megoldáskeresésre.

Ennek apropóján az országban harmadik alkalommal Érden is megrendezik a közösségi gyűlést. Ennek az egyeztetési folyamatnak a lényege, hogy a polgárokat közvetlenül bevonják a döntéshozatalba. Összegyűjtötték a városunk polgárait leginkább foglalkoztató, Érd jövőjére vonatkozó felvetéseket, témákat, majd sorsolásos módszerrel kiválasztottak 50 főt, akik a településünk társadalmi csoportjait reprezentatív módon leképező csoportot alkotva két hétvégén megvitatják és  kibeszélik, hogy: hogyan tegyük Érdet alvóvárosból zöld élővárossá?

Dr. Bördős Éva a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány igazgatója a Közösségi Gyűlés projekttel kapcsolatban ismertette, azt látják, nagyon fontos a polgárok és a döntéshozók közötti párbeszéd, hiszen ez hosszútávon a demokrácia minőségét is javítja és új alapokra helyezi.

„A közösségi gyűléseknek három kulcsmozzanatuk van: ismeretszerzés, deliberáció és döntéshozás. A közösségi gyűlés első szakasza zajlik ezen a hétvégén. Az ismeretszerzési szakaszban a gyűlés résztvevői előadások és írásos anyagok formájában megismerkednek a téma megértéséhez szükséges fogalmakkal és kapcsolódó tényanyaggal, szakértők és érdekcsoportok különböző álláspontjait ismerik meg, ezeket csoportmunka során feldolgozzák. Ezt követően, két hét múlva az alkalmazott módszer a gyűlés témájának megbeszélésére kerül majd sor. A deliberációban részt vevők részletesen megismerik a többiek különböző pozícióit, és ezeket gondosan mérlegelik. Ezáltal jobban megértik, hogy az adott témában mely pontokon van szükség kompromisszumokra ahhoz, hogy döntés születhessen. Ennek eredményeként a résztvevők képessé válnak megalapozott, megfontolt döntések meghozására és ötleteket és ajánlásokat fogalmaznak meg. A Közösségi Gyűlés eredménye egy javaslatcsomag lesz és az érdiek véleményét a lehető legjobban beépítik a város fejlesztésébe.” – ismertette Dr. Bördős Éva a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány igazgatója.

 

 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email