kozkut

Az érdi közkutak rövid története

kozkut

Az érdi közkutak rövid története

A közkút közterületen ivásra, tisztálkodásra, általánosságban víznyerésre szolgál. A közkutak igen fontosak és elterjedtek voltak a lakott településeken, mielőtt a vizet minden lakásba bevezették volna. Az érdi közkutakról Kakuk Andrást, az Érd és Térsége Víziközmű Kft. vízellátási ágazatvezető főmérnökével beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Élénken élnek bennem azok a pillanatok, amikor a nyári napokon bandába verődve biciklire pattantunk és elindultunk Érd utcáin. Akkoriban nem volt palackozott ásványvíz, de kulacsot sem vittünk magunkkal, mert jól tudtuk, hol vannak azok a bizonyos kék közkutak, amiből olyan jólesett inni a nagy melegben. De vajon milyen céllal épültek ezek a kutak annak idején és mi lett velük?

Kakuk András elmondta, korábban az ingatlanok nem voltak összkomfortosak és ezeket a közkifolyókat azért létesítették, hogy az ingatlantulajdonososok jó minőségű ivóvízhez jussanak, nem azért, hogy én vagy bárki más séta közben inni tudjon. A közkutakat kizárólag háztartási célú használatra lehet igénybe venni azon lakosoknak, akiknek lakásába az ivóvíz nincs bekötve, vagy az ivóvíz-szolgáltatás korlátozás alá esik.

„Nagyon kevés olyan települést tudok mondani, ahol kifejezetten azért vannak közkifolyók, hogy a turisták vízigényét kielégítse” – fogalmazott Kakuk András.

Amikor a 60-as években elkezdődött a közműves vízellátás, a vízigények megváltoztak. Régen jóval nagyobb számban voltak a hálózaton közkifolyók. Ma Érden körülbelül 14-15 darab működőképes, mérősített közkifolyó található, de ahogyan az ingatlanok összkomfortossá váltak, konyha és fürdőszoba került az ingatlanokban, ezeknek a közkifolyóknak megszűnt a szerepük, nem volt rájuk igény.

„Ezzel párhuzamosan változott a jogszabályi háttér is, minden egyes szolgáltatási ponton mérősíteni kell, és minden egyes mérősítéshez tartozik egy szolgáltatási szerződés.”

A rendszerváltás után eléggé elszabadultak az ivóvíz árak, nem volt állami támogatás, innentől kezdve csökkent a vízfelhasználás és megváltoztak a vízfelhasználási szokások.

Sajnos visszaélések mindig vannak, az ÉTV-hez például olyan jelzés is érkezett, hogy van, ahol autómosásra használják a közkutat, de egyéb településeken is előfordul, hogy például locsolásra vagy úszómedence feltöltésre is igénybe veszik – gumicső vagy toldalék felszerelése mellett – akár több köbméter vizet is elhasználva, és ez szabálytalan közkúthasználatnak minősül. Az ilyen módon szabálytalanul eljáró személyek jelentős anyagi kárt okoznak az önkormányzatoknak, mivel a közkifolyón szolgáltatott ivóvíz után keletkező vízdíjat a víziközmű-szolgáltató felé a települési önkormányzatnak kell megfizetnie.

Az ÉTV munkatársa azt is elmondta, hogy ha az ingatlan ivóvízellátása korlátozott, akkor az önkormányzatnak kötelessége, hogy az ivóvízellátást biztosítson, és van is egy-két olyan településrész Érden, ahol használják ezeket a közkifolyókat.

forrás: Szabó Réka Nikoletta - Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán-Szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email