kozkut

Az érdi közkutak rövid története

A közkút közterületen ivásra, tisztálkodásra, általánosságban víznyerésre szolgál. A közkutak igen fontosak és elterjedtek voltak a lakott településeken, mielőtt a vizet minden lakásba bevezették volna. Az érdi közkutakról Kakuk Andrást, az Érd és Térsége Víziközmű Kft. vízellátási ágazatvezető főmérnökével beszélgettünk.

Élénken élnek bennem azok a pillanatok, amikor a nyári napokon bandába verődve biciklire pattantunk és elindultunk Érd utcáin. Akkoriban nem volt palackozott ásványvíz, de kulacsot sem vittünk magunkkal, mert jól tudtuk, hol vannak azok a bizonyos kék közkutak, amiből olyan jólesett inni a nagy melegben. De vajon milyen céllal épültek ezek a kutak annak idején és mi lett velük?

Kakuk András elmondta, korábban az ingatlanok nem voltak összkomfortosak és ezeket a közkifolyókat azért létesítették, hogy az ingatlantulajdonososok jó minőségű ivóvízhez jussanak, nem azért, hogy én vagy bárki más séta közben inni tudjon. A közkutakat kizárólag háztartási célú használatra lehet igénybe venni azon lakosoknak, akiknek lakásába az ivóvíz nincs bekötve, vagy az ivóvíz-szolgáltatás korlátozás alá esik.

„Nagyon kevés olyan települést tudok mondani, ahol kifejezetten azért vannak közkifolyók, hogy a turisták vízigényét kielégítse” – fogalmazott Kakuk András.

Amikor a 60-as években elkezdődött a közműves vízellátás, a vízigények megváltoztak. Régen jóval nagyobb számban voltak a hálózaton közkifolyók. Ma Érden körülbelül 14-15 darab működőképes, mérősített közkifolyó található, de ahogyan az ingatlanok összkomfortossá váltak, konyha és fürdőszoba került az ingatlanokban, ezeknek a közkifolyóknak megszűnt a szerepük, nem volt rájuk igény.

„Ezzel párhuzamosan változott a jogszabályi háttér is, minden egyes szolgáltatási ponton mérősíteni kell, és minden egyes mérősítéshez tartozik egy szolgáltatási szerződés.”

A rendszerváltás után eléggé elszabadultak az ivóvíz árak, nem volt állami támogatás, innentől kezdve csökkent a vízfelhasználás és megváltoztak a vízfelhasználási szokások.

Sajnos visszaélések mindig vannak, az ÉTV-hez például olyan jelzés is érkezett, hogy van, ahol autómosásra használják a közkutat, de egyéb településeken is előfordul, hogy például locsolásra vagy úszómedence feltöltésre is igénybe veszik – gumicső vagy toldalék felszerelése mellett – akár több köbméter vizet is elhasználva, és ez szabálytalan közkúthasználatnak minősül. Az ilyen módon szabálytalanul eljáró személyek jelentős anyagi kárt okoznak az önkormányzatoknak, mivel a közkifolyón szolgáltatott ivóvíz után keletkező vízdíjat a víziközmű-szolgáltató felé a települési önkormányzatnak kell megfizetnie.

Az ÉTV munkatársa azt is elmondta, hogy ha az ingatlan ivóvízellátása korlátozott, akkor az önkormányzatnak kötelessége, hogy az ivóvízellátást biztosítson, és van is egy-két olyan településrész Érden, ahol használják ezeket a közkifolyókat.

forrás: Szabó Réka Nikoletta - Érdi Újság

További cikkeink

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Augusztus 20-án örökbefogadó napot tart a Sirius, színes programokkal. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az érdeklődés a mentett kutyák iránt.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a keddre várható zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek közt Pest megyére is.

További cikkeink

Simon János Gergely, az érdi ipartestület elnöke volt a vendége a Bundáskenyér csütörtöki műsorának. A jelenlegi helyzetet a katás vállalkozók krízisként élik meg, és

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát

Negyedik felkészülési mérkőzésén második sikerét aratta az Érd női kézilabdacsapata. Kopecz Barbaráék ezúttal a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email