ocsiviki

Ideje gondolkodásmódot és életmódot váltani

ocsiviki

Ideje gondolkodásmódot és életmódot váltani

Mindannyian látjuk és tapasztaljuk, hogy mennyire nem vagyunk egyformák és mennyire különbözőképpen tudunk reagálni ugyanarra az étrendre. Akár egy családon belül is van, aki kövér lesz a megszokott étrendtől, van, aki pedig sovány marad.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bocsi Viki alkalmazott táplálkozási szakértővel beszélgettünk az Érd FM 101.3 reggeli műsorában.

Nem vagyunk egyformák. A jó hír, hogy ez nem is cél! Külsőleg, belsőleg, de még a szervezetünk működésében is különbözünk. Azt már sokan észrevették, hogy van, akinek a hús jót tesz, más pedig szénhidrátból nyer energiát, van, akinek beválik az egyik fajta diéta, más pedig furcsa módon attól még hízik is – mondta a mostanában elfogadott egészséges életmód alapelveitől némileg eltérő elveket valló Bocsi Viki.

– Nem egyforma genetikai adottságokkal születünk – hangsúlyozta Bocsi Viki. Különböznek az arcvonásaink, a bőrünk színe, az ujjlenyomataink és a szerveink sem egyformák. Az enzimeink és hormonjaink aránya eltérő, ennek megfelelően az anyagcseréje is mindenkinek egy kicsit más, ezért, ami az egyikünknél hatásos, másnál nem biztos, hogy beválik. Egy római költő, Lucretius már időszámítás előtt azt mondta: „Az egyik ember étke a másik ember mérge”. Nem létezik univerzális fogyókúra vagy étrend. Ha a saját anyagcsere-típusunknak megfelelően étkezünk, az energia-egyensúlyunk helyreáll. Ha a testünk megkapja, amire szüksége van, megszűnnek a sóvárgásaink. Ehhez persze egészséges ételekből kell összeállítanunk az étkezésünket, amelyek tartalmazzák azt a mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt, illetve mikrotápanyagokat, amelyek számunkra optimálisak. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy azokat milyen formában juttatjuk a szervezetünkbe, mint ahogy arra is ügyelnünk kell, hogy teljes értékű legyen a táplálkozásunk, vagyis a megfelelő mennyiségben kapjuk a számunkra szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Bocsi Viki kiemelte: a legfontosabb, hogy nem másokhoz és az aktuális eszményképhez kell mérni magunkat, hanem csakis magunkhoz! Ha tudjuk, mi a jó nekünk, ki tudjuk hozni a maximumot az adottságainkból. A táplálkozás hatással van az idegrendszerünkre, az égetésre és a hormontermelő mirigyekre. És ez igaz fordítva is. Ha egészségesek akarunk lenni, a típusunknak megfelelően kell táplálkoznunk.

Az eltérések ellenére vannak általános szabályok, amelyeknek betartása mindenkinek hasznára válik. Már az sokat segít, ha nem eszünk egész nap „szemetet” (cukros üdítőket, gyorséttermi ételeket, kakaós csigát és társait). Alapvetően el kell kerülni bizonyos dolgokat – hangsúlyozza Bocsi Viki. Ilyen a glutén, ami a gabonafélékben található fehérje, amelyet nem, vagy nagyon nehezen tudunk megemészteni. Bár ez mostanában mintha divat lenne, de tényleg súlyos gondokat okozhat: olyan anyagok is átmennek a bélfalon, amelyeknek nem kellene, így autoimmun betegségeket, pajzsmirigy-gyulladást, bélproblémákat idézhetnek elő. Tény, nem egyszerű elkerülni, a gluténmentes ételek leginkább kukoricaalapúak, ami szintén nem jó irány. A gluténmentesség ideális esetben zöldségalapú táplálkozást jelent, vannak ugyan gabonák, a quinoa, a rizs, a köles, a hajdina, amelyek jók, de még jobb, ha zöldségből oldjuk meg a köretet. Hozzá mehet hús, belsőségek, tojás. A tej sem barát, nincs rá szükség, kálcium van a szezámmagban, a mandulában, a mákban, a petrezselyemben és a tengeri halakban is. Tabu a cukor és kerüljük a magliszteket, mert a magas fitáttartalmuk nem hagyja felszívódni az ásványi anyagokat a bélből. Nem javasolt a hüvelyesek fogyasztása, a benne lévő lektin miatt. Fontos viszont, hogy jó minőségű zsírt fogyasszunk! A kacsazsír például remek, ha nem égetjük, de a kókuszzsír, 200 fokig, még a hőt is bírja.

– Az alapszabályok betartása már 70 százalékos siker, a többi, a személyre szabás már igazából finomhangolás. A honlapomon lévő tesztből bárki megtudhatja – nagyjából -, hogyan működik a szervezete – emelte ki Bocsi Viki. Megállapítható a táplálkozási és a hormontípus. Az előbbi azt határozza meg, hogy többségében fehérjében és zsírban vagy inkább szénhidrátban gazdagabb ételeket kell fogyasztanunk. Ez függ például az anyagcserétől, azaz a sejten belüli égetés tempójától; attól, hogy a szénhidrátokból gyorsan vagy lassan nyerünk energiát. Az emberi test ugyanis két dologból nyerhet energiát: szénhidrátból (zöldség is az) és a zsírból. Az alkatot és azt, hogy mitől és hova hízunk, a hormonális beállítottság mutatja.

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email