erdligeti to nagy cimlap

Érd egyik gyöngyszeme az Érdligeti-tó

Vasárnap délután volt két szabad óránk, úgyhogy elsétáltunk az Érdligeti-tóhoz. Mivel a kislányom egy csomó olyan kérdést tett fel nekem a tóval kapcsolatban, amire nem tudtam a választ, megígértem neki, hogy utánajárok. Íme, ez lett belőle.

Menjünk el halas tóhoz, lelkendezett a kislányom vasárnap délután, és mivel rég jártunk arra, nekem is megtetszett az ötlet. Nem ért váratlanul, hogy rengeteg kisgyermekes család tartózkodott a parkban, és a focipályán is rengeteg fiatal rúgta a labdát. A gyerekek virgoncan szaladgáltak, önfeledten játszottak, vagy szüleikkel bűvölték a dísztavat halak után kutatva. Ugyanis nemcsak a felújított játszótér miatt közkedvelt ez a hely, hanem mert itt van ez a csodálatos kis tavacska, amit ezúttal rollerrel hódított meg a gyermek, hiszen erre is alkalmas ez a terület, majd még bő egy órát elidőztünk, hiszen ezúttal is lenyűgözött minket a tó élővilága.

 

Kaptam is sorra a kérdéseket: Anya, milyen halak ezek? Hogy kerültek a tóba? Miért nem szabad etetni őket? Mindig itt volt ez a tó? Nem mindenre tudtam választ, így megígértem neki, hogy utánajárok, és ha utánajártam, meg is írom a történetet. Íme, ez lett belőle.

Az Érdligeti-tóban mutatós halak úszkálnak. Az önkormányzat illetékesétől megtudtam, hogy aranyhal, kárász, vörösszárnyú keszeg, szélhajtó küsz, koi ponty él a tóban, ezen kívül pedig mocsári teknős és ékszerteknős is található benne. Ezek közül a koi pontyokat telepítették, a többi faj az idők folyamán jelent meg a tó vizében. A koi pontyok igazán színpompásak, érdemes megnézni őket, citromsárga, narancssárga, egyszínű és foltos, körülbelül 30-40 centiméteres példányokról van szó. De úszkál benne olyan jószág is, amelyet a kislányom csak oreo színűnek hívott, utalva az oreo kekszes nyuszicsoki színére.


A tóban élő halakat tilos etetni, ez ki is van táblázva, ezek a tiltótáblák a vízminőség fenntartását és a benne élő állatok védelmét szolgálják. A halakat extrudált, kerti dísztavak díszhalai etetésére szolgáló keveréktakarmánnyal etetik. Az állatok egyébként télen is a tó vízében maradnak, hiszen annak mélysége lehetővé teszi, hogy átteleljenek benne.

A régi szép időkben a tó helyén Érd egyik helyes kis strandja üzemelt egy nagy és egy pancsolómedencével. Jól emlékszem rá, még fénykép is van rólunk a családi fotógyűjteményben a 80-as évekből.

A strandot a terület 1930-as parcellázásakor építették, mert a telekvásárlóknak üdülőparadicsomot ígértek minden szükséges infrastruktúrával, amiből alig készült el valami, de a fürdő igen. Népszerű volt a hely, hisz ott volt a kaszinó is, és a 70-es főút mentén fekvő 1,3 hektáros park az árnyas fáival kellemes pihenőhelynek bizonyult. A strandot 1940-ben az akkori követelményeknek megfelelően fölújították, a háborút pedig szerencsésen túlélte a létesítmény, így az érdiek a 60-as és a 70-es években előszeretettel használták. Végleges bezárására 1984-ben került sor, egészen az ezredfordulóig nőtt a gaz, gyűlt a szemét, pusztult minden. A város inkább eladta volna, de nem kapkodtak a drága ingatlan után, főleg, hogy strandként kellett volna hasznosítani. A 2000-es évek elején aztán először társadalmi összefogással megkezdődött a terület rendezése, majd 2003-ban az önkormányzat dísztóvá, parkká, játszótérré alakította a területet. Később is történtek átalakítások, a jelenlegi tó kialakítására 2009-ben került sor. Korábban a Sulák-patak táplálta a tavat, és akkoriban úgy képzelték, továbbra is így lesz, de a víz sajnos nagyon szennyezett volt, nem egyszer került bele fekália, így jelenleg fúrt kút táplálja a tavacskát, a vízminőségért pedig két darab vízforgató szivattyú felel. Aki esetleg még sosem járt itt, annak nem árt tudni, hogy az Érdligeti-tavat palánk veszi körül, tehát a gyerekek is biztonságban vannak, a palánk mellett pedig sétány húzódik. A 70-es út felől régen jegenyefasor határolta és sok fűzfa jellemezte a strand zöldterületét. Most sok feketefenyőt találunk, a tó építésével a növényállományt is új fajokkal gazdagították.

forrás: Szabó Réka Nikoletta - Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email