tarnokiut_220513

Nem mondunk le a beruházásokról

Pozitív változást remél az önkormányzatok finanszírozásában a jogállamisági mechanizmus miatt Csőzik László polgármester, aki az ATV-nek nyilatkozott.

Nem mondtunk e a Tárnoki út felújításáról, újraindítjuk a közbeszerzéseket – mondta csütörtök reggel az ATV reggeli műsorában Csőzik László polgármester.

 

A közbeszerzést tavaly augusztusban írták ki Tárnoki út felújítására, szeptemberben tettek ajánlatot a cégek, és idén február 14-én küldték meg az összegzést a jelentkezőknek, ebben nyertesnek a Colast jelölték meg. A francia tulajdonú cég 192,8 millió forintos ajánlata volt a legjobb ár-érték arányú vállalási ár, a második legjobbat a Swietelsky Magyarország Kft. adta, az osztrák tulajdonú cég 217, 5 millió forinttal pályázott. A szabályok szerint az összegzéstől számított 60 napon belül kell megkötni a szerződést a nyertessel. Aláírás helyett azonban a Colastól egy levél érkezett április 14-ei dátummal, tehát az utolsó pillanatban azzal, hogy „a szerződést nem áll módunkban a közbeszerzési eljárás feltételei szerint sem megkötni, sem teljesíteni”. Az érvelés szerint az árajánlatot 7 hónappal korábban tették, amikor még híre hamva sem volt az orosz inváziónak, nem láthatták előre a háborút, illetve annak következményeit, az energia- és üzemanyagdrágulást, a termelési és szállítási kapacitások kiesését, az ellátási láncok megszakadását.  A Colas úgy becsülte, hogy a nyertes árajánlatukhoz képest legalább 30 százalékos áremelés kellene ahhoz, hogy teljesítsék az útfelújítást, de az egyharmados emelés csak az önköltséget fedezné, azon nem keletkezne nyereség.

 

A Colas után a játékszabályoknak megfelelően a második legjobb ajánlattevőt kérte fel az érdi önkormányzat a szerződéskötésre, de a Swietelsky se állt kötélnek a rendkívüli helyzetre hivatkozva. A Colas és a Swietelsky lépése minden bizonnyal jogszerű, hiszen a közbeszerzési törvény lehetőséget ad a szerződéstől történő elállásra, ha az ajánlattevőn kívül álló, előre nem látható körülmények ellehetetlenítik a szerződés teljesítését – írja a 24.hu

 

Csőzik László az ATV műsorában elmondta: próbált tárgyalni a kivitelező cég vezetőjével, aki “nagyon hitelesen mutatta be azt, hogyha ezt a beruházást bevállalja, az neki 60 millió forint mínusz. A második helyezett is visszamondta, neki sem jött ki úgymond a matek” – jegyezte meg a polgármester.

 

“Ilyen esetben három dolgot lehet tenni. Az egyik: lemondok egy másik beruházásról, lemondok  egy járdaépítésről, és az így felszabaduló összeggel pótolom, ami hiányzik. De a nincsből nehéz ezt megtenni. A másik lehetőség az adóemelés, ezt azonban nem akarja senki. Lett volna egy apró lehetőség: azon társasházépítő cégek megadóztatása, amelyek gombamódra építkeznek a mellékutcában. A lakosság amúgy is berzenkedik ettől a lehetőségtől. Tehát a céges tulajdonban lévő lakásokat tudtuk volna megadóztatni, ebből lehetett volna egy ötvenmilliós többletet elérni. A harmadik lehetőség a hitelfelvétel, ez kormányengedélyhez van kötve. És ezt nem nagyon adják meg. De könnyen lehet, hogy ehhez az eszközhöz kell nyúlnunk”  – jegyezte meg Csőzik László.

 

“Most hallottuk azt az információt, hogy az önkormányzati államtitkárság átkerül a kancelláriához. Megjósolhatatlan, hogy ez mit jelent – közelebb kerülünk a tűzhöz, a legfőbb döntéshozóhoz, ugyanakkor mégiscsak a Belügyminisztérium volt az, amelynek égisze alatt mindig is működtek az önkormányzatok. Egyébként azt reméljük, hogy a kormány azért segít majd meg minket, mivel az európai uniós 3400 milliárdos hitelre múlhatatlan szüksége van az országnak. Hogy a jogállamisági mechanizmusból ki tudjon jönni Magyarország, ahhoz hihetetlenül jó eszköz lehet az, hogy az egyébként ellenzéki polgármestereket is tömörítő önkormányzatokkal megegyezik a kormányfő, illetve a kormány. Ez egy win-win játék lehet” – hangsúlyozta Csőzik László.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Május 22-én, vasárnap délután ismét több száz jól öltözött motoros száll nyeregbe, hogy részt

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email