22_03_29_erdmost_nincskep

Mennyi lesz a barack az idén?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mennyi lesz a barack az idén?

Idén kisebb volt a fagykár, mint tavaly: az előző évben 80-90, idén 30 százalékos volt. Kérdés, az árak milyenek lesznek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kávrán Tibor őstermelő az ÉrdFM 101.3-nak elmondta: jelen állás szerint az őszibarack szépen fejlődik, a kajszinál bizonyos fajtáknál olyan sok termés van, hogy még ritkítani is kell, egyes fajtáknál pont elég, a koraiaknál viszont vannak olyanok, amelyeken egyáltalán nincs termés.

„Teljes virágpompában voltak a gyümölcsösök, mikor jött a fagy. Egy fán 2500-3000 virág van, és van olyan korai fajtájú fánk, amin körülbelül egy kiló barack lesz. Hozzávetésképp: van, amelyik fajtán 30 kg, de van, amelyiken 50-60 kiló is terem, a gyümölcs méretétől függően” – tette hozzá Kávrán Tibor, aki a jelen helyzetnek is örül, hiszen az elmúlt években ennél cudarabb volt a helyzet. Persze, a fagyosszentek még előttünk vannak, lehet jégeső is – de bíznak benne, hogy az időjárás kegyes lesz.

Ami az árakat illeti: mivel tavaly 80-90 százalékos volt a kiesés, nagyon drága volt a gyümölcs. Idén azért kerül majd többe, mert amúgy is emelkedtek az árak – az üzemanyagé, a munkabéreké és a permetszereké is. „Őszinte leszek: nem tudom megmondani, mi várható. A magyar árak nagyban függenek a külföldiektől. Olaszország és Spanyolország Európa két legnagyobb őszi- és kajszitermelője. Ha náluk bőven van gyümölcs, az lejjebb viszi a piaci árakat” – magyarázta Kávrán Tibor.

Tavaly egyébként 1000-1200 forint volt a boltokban a kajszi-, illetve az őszibarack ára. Kávrán Tibor bízik benne, hogy idén alacsonyabb lesz, ugyanis ha nagyon drága a gyümölcs, kevésbé veszik az emberek. A három számjegyű kilónkénti árat egyébként reálisabbnak tartja, mint a négy számjegyűt.

Archív fotó

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email