A hivatal irányításával végrehajtott ellenőrzés az ismeretlen eredetű, nem biztonságos, vagy nem megfelelő minőségű élelmiszereket szűrte ki a kínálatból húsvét előtt. Az üzletek és piacok mellett a vendéglátó egységeket is figyelték. Kiemelten ellenőrizték a húsokat és húskészítményeket, az édesipari termékek előállítását, a tojáscsomagolókat, a friss zöldségeket és gyümölcsöket, a borászati termékeket, a szeszes italokat, a helyben készített péktermékeket. 13 372 élelmiszertételből 272-t kellett kivonni a forgalomból 4374 kilogrammnyi mennyiségben.
A 2750 ellenőrzés főképp higiéniai hiányosságokat tárt föl, de egyre több a nyomonkövethetőséget akadályozó hiba is. A kettő közül valamelyik 589 vendéglátó egységből 86-nál merült föl. A zöldség-gyümölcs minőségellenőrök 504 belföldi forgalmazónál összesen 1510 tételt vizsgáltak, a 97 kifogás túlnyomó többsége mögött jelölési hiba vagy minőségi kifogás áll.
A húsok és húskészítmények, édesipari termékek, tojáscsomagolók ellenőrzésekor a szakemberek kedvező tapasztalatokat szereztek, alig kellett intézkedniük – olvasható a közleményben.