petozsofi_220504

Tehetség, másként

petozsofi_220504

Tehetség, másként

Zsófi gyógyíthatatlan betegségben szenved. Vagyis hát – nem szenved. Mosolygós, ambiciózus, tehetséges fiatal nő, aki megpróbál mindent kihozni az életből, amit csak lehet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hat lány gondolt egyet, és egy gyógypedagógus segítő támogatásával létrehoztak egy különleges webshopot, ahol a saját kézműves termékeiket árulják. Az oldalnak az a különlegessége, hogy a hatból öt lány látássérült vagy vak – így készítenek ékszereket, kulcstartókat, festményeket, ők végzik a csomagolást, a postázást, a marketingmunkát is. A hatodik lány, Pető Zsófia gyógyíthatatlan betegségben szenved. Hozzá látogattunk el, ugyanis ő Érden él és alkot. Mosolygós, vidám lány fogadott, ha nem látnám a kezét, nem mondanám meg, hogy beteg. Zsófinak neurofibromatózisa van. Az idegrostokat körülvevő kötőszöveti sejtek túlburjánzása okozza: a beteg testén a környéki idegrendszerből kiinduló daganatok jelennek meg. Zsófinak, mint azt már említettük, a jobb keze olyan mértékben deformálódott, hogy átszoktatták balkezesnek. A huszonhét éves lány a betegsége miatt egyéb nehézségekkel is küzd: nagyothall, gerincferdülése van, szapora a pulzusa, van egy kis beszédhibája is, emellett asztmás. Pici korában majdnem belehalt egy krupprohamba. Ugyanakkor mosolygós, eleven, életvidám hölgy, aki nem tűri a tétlenséget, mindig munkálkodik valamin. A szobája teli a saját maga által készített festményekkel, dísztárgyakkal.

„Próbáltam elhelyezkedni, de nem sikerült, pedig direkt olyan helyekre is pályáztam, ahol megváltozott munkaképességűeket kerestek. Mégis azt mondták, nem kellek” – mondta. Elvileg nem kéne dolgoznia, leszázalékolták, egészségkárosodása 75 százalékos, de Zsófinak fontos, hogy valamit csináljon, ne csak üljön otthon. Ahogy édesanyja mondja: Zsófi autodidakta módon, videók segítségével tanult meg bánni a műgyantával, a médiatintával, a kitűzőkészítővel, és így tanult festeni, fotózni is. Minden érdekli, inspirálja. „Az a jó, hogy az alkotásban nincs kényszer, időkorlát. Akkor csinálom, amikor akarom” – mondta mosolyogva.

Az, hogy alkotásait ma már árusítani is tudja, Hegedűs Norinának köszönhető, ő hozta létre a webshopot, és koordinálja a feladatokat. Norina gyógypedagógus, és folyamatosan segíti a lányok munkáját. Persze, a hat lány ebből nem fog meggazdagodni, legfeljebb egy kis kiegészítést jelent a fogyatékos[1]sági támogatás, a rokkantsági nyugdíj mellett (a hatból két lány önállóan él). A kis bevételnél fontosabb, hogy a lányok dolgozhatnak, alkothatnak, sikerélményekhez, emberi kapcsolatokhoz jutnak. „Az interneten keresztül ismerkedtem meg Norinával, illetve a webshoppal, és elkezdtem együtt dolgozni a lányokkal. Jobban mondva itthon készítem a dísztárgyaimat, de hetente kétszer bejárok. Régebben nehezen közlekedtem egyedül, nem tudtam jól tájékozódni, de most már gond nélkül bejárok Pestre. Nagyon jóban vagyunk a többi lánnyal, együtt megyünk ide-oda, van, hogy ott alszom náluk. Nyaralni is szoktunk együtt” – mondta Zsófi.

Ami a webáruházat illeti, leginkább a festményei kelendőek, illetve a kitűzők, ezeket rendelésre is készíti. Célja, hogy további technikákat is tanuljon, például tűzzománcot, és szeretne egy saját műhelyt. „Nem élek betegségtudattal. Vannak és voltak barátaim, szórakozásom, életem” – jegyezte meg Zsófi, miközben kipakolta elém a festményeit, gyantadíszeit, kitűzőit és egyéb alkotásait. Sok selejttel dolgozik, hiszen egyedül sajátít el minden fortélyt, és a jobb keze nehezebben mozog. Így aztán az anyagköltség is jelentős, de a sikerült munkák olyan szépek, hogy ezek kárpótolják a rontott darabokért, főleg, ha vevő is akad rájuk. Kísérletezett már selyemfestéssel és dekorkőkészítéssel is, megmutatja ezeket is. Hogy aztán a webshop segítségével melyik technikánál horgonyoz majd le, az a jövő zenéje. De ami iránt igény van, és amihez neki kedve van, azt biztos megcsinálja.

 

Forrás: Érdi Újság, szerző: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email