U10KF_220503

Ilyen volt a Kárpáti Farkasok szezonja

U10KF_220503

Ilyen volt a Kárpáti Farkasok szezonja

Véget ért a szezon a Kárpáti Farkasok utánpótláskorú jégkorongozóinak, akik idén is jelentősen léptek előre sportszakmailag és a létszám szempontjából is. Hegyi Ádám szakmai vezetőt kértük szezonértékelésre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„A II. Érdi Kupával lezárult az idény. Most csináljuk a korosztályváltást és ezzel új kihívások elé fog mindenki állni a nyár előtt”

– kezdett bele az ÉrdMost.hu-nak adott interjújába Hegyi Ádám, a Kárpáti Farkasok szakmai vezetője.

A 2019-ben alapított klub fejlődését jelzi, hogy a legkisebb korosztályban, az U8-asoknál már közel hatvan gyermek pallérozódik, de a HokiSuli Programból is időről időre újabb játékosok csatlakoznak a klubhoz.

„Egy jó háznak is az alapja a legfontosabb, nekünk ez jelen esetben az U8 és az ottani létszám alapján ebből tovább tudunk lépegetni. Ez a csapat szerepelt a Steel Bull Kupán, ahol szép eredményt ért el, s bár tudtunk versenyezni, de a koronavírus még jelen volt, ezért nem tudtunk annyi nemzetközi tornán részt venni”

– fogalmazott a szakmai vezető, kitérve rá, a HokiSuli program is sikeres volt, hiszen ötvenen ismerkedhettek meg a sportággal, akik közül sokan átkerültek a Kárpáti Farkasokhoz is.

Sikeres a Kárpáti Farkasok HokiSuli Programja (fotó: Kárpáti Farkasok)

Az U8-asokhoz hasonlóan az U10-esek is számos tornán mérették meg magukat.

„De, ami a legfontosabb és az idei szezonban feltette az i-re a pontot, hogy megnyerték a II. Érdi Kupát, ez nagyon szép eredmény, mert törekedtünk rá, hogy olyan csapatokat hívjunk, ahol versenyhelyzet van” – húzta alá Hegyi Ádám.

Az U12-es pedig egy átmeneti korosztály, ahol a játék számos részletét kell megtanítani a gyermekeknek, ugyanakkor már figyelni kell az U14-es nagypályás küzdelmekre is, ennek ellenére a Kárpáti Farkasok ebben a korosztályban is felzárkózott a hazai elithez.

„Ez egy roppant nehéz korosztály, mert már itt meg kell tanítanunk a nagypályás játékot és ez nem könnyű a gyermekeknek. Sajnos sok esetben bebizonyosodott, hogy akiről azt gondoltuk U10-ben, hogy könnyebben fog menni, mégis nehéz lesz, de persze van olyan is, akiről nem gondoltuk volna, hogy könnyen veszi az akadályt” – mondta Hegyi Ádám, megjegyezve, az U12-es és az U14-es jégkorong szinte teljesen más sportág.

Hegyi Ádám szakmai vezető és csapata (fotó: Kárpáti Farkasok)

„Az elsőéves U12-eseinkkel részt tudtunk venni Csehországban egy rangos nemzetközi tornán, amit meg tudtunk nyerni és nagy fegyvertény” – húzta alá Hegyi Ádám, aki beszámolt arról is, hogy a szezon felétől kezdődően hat-nyolc játékos már az U14-esekkel készült és nagypályán is bemutatkozhatott.

Arra a kérdésünkre, hogy az ország élcsapataihoz viszonyítva milyen szintre jutott el a Kárpáti Farkasok az elmúlt években Hegyi Ádám határozottan kijelentette, már ők is az elit részei lettek.

„Az elithez tartozunk és számolnak is velünk. Amikor van a szövetség berkein belül egy konferencia, akkor abszolút az a vélemény, hogy mi is szóba kerülünk, mint rangos ellenfél és utánpótlásnevelő egyesület. Örülünk, hogy ezt sikerült elérnünk, de ezért dolgozunk. Innen a következő lépcsőfok, hogy U14-től is számoljanak velünk”

– húzta alá a szakmai vezető.

A klub sikerességéhez nagyban hozzájárul az is, hogy egy minden igényt kielégítő létesítményben akár nyáron is dolgozhatnak, a szezonban pedig minden héten rendeznek tornát.

„A koronavírus-helyzet miatt leredukálták a tornák számát és jelentkezési sorrend alapján dől el, ki vehet részt és hányszor. Ha viszont mi rendezzük a tornát, akkor automatikusan résztvevők vagyunk, ezekkel a tornákkal próbáltuk elérni, hogy megkapják a kellő meccsszámot a tanítványaink” – hangsúlyozta.

Hegyi Ádám szerint az U12-höz hasonlóan az U14-es korosztály is kissé átmeneti, hiszen itt is még tanulják a nagypályás játékot, ennek ellenére sok pozitívumot hozott az idény, hiszen az elsőszámú csapat a tizedik helyen zárta a bajnokságot, míg a második – melyben gyakran U12-esek is pályára léptek – a 36. helyen zárt.

„Előre tudtunk lépni a korábbi szezonhoz képest és jövőre úgy állítjuk össze a csapatokat, hogy a következő idényben megint egy szintlépés fog következni, ezt már most ki merem jelenteni” – jegyezte meg.

A Kárpáti Farkasok a szezon előtt alapította meg U16-os és U18-as korosztályát, melyek közül mindkettő kiválóan teljesített az idényben, hiszen a fiatalabbak a magyar bajnokságban úgy végeztek a negyedik helyen, hogy a bronzéremért folyó párharcban az ötödik meccsen dőlt el a harmadik hely az Ifj. Ocskay Gábor NJA ellen, míg az idősebbek már azzal óriási tettet hajtottak végre, hogy bejutottak az osztrák ligába, ahol bár az alapszakaszban több győzelmet is elértek, végül az alsóházi rájátszás utolsó helyén végeztek.

„Ha őszinték akarunk lenni, akkor nagyjából ide saccoltuk magunkat a végső tabellán, de azért nem ennyire vidám a helyzet, mert a bronzpárharcot végignézve azt mondom, hogy simán elcsíphettük volna a harmadik helyet is, ha az első mérkőzésen nyerni tudunk, mert ott az ellenfél egy kicsit vékonyabb kerettel állt ki és fontos lett volna, hogy pályaelőnybe kerüljünk. De nem kesergünk, mert hasznos év volt a srácoknak. Sokat dolgoztunk velük és ki kell emelnem, hogy ezek a gyerekek harcolták ki, hogy az U18-asoknál az osztrák bajnokságban részt tudjunk venni. Ez egy kicsit speciális helyzet, mert az U16-osokra épül az U18-as korosztályunk, szóval extra helyen fejlődhettek”

– húzta alá Hegyi Ádám.

A Kárpáti Farkasok U16-os csapata (fotó: Kárpáti Farkasok)

„Éreztük, hogy ez egy olyan korosztály, hogy ha velük sokat foglalkozunk, akkor az eredményes tud lenni. Ehhez hozzájött még, hogy sokan az U18-os bajnokságban is részt tudtak venni, ami gyorsabb és erősebb, de amikor visszamentek a saját korosztályukba, az is látszott a teljesítményükön” – mondta Hegyi Ádám, hangsúlyozva, hogy csapatszinten és egyénileg is sokat fejlődtek az érdi jégkorongozók, hiszen a Kárpáti Farkasok egyre több játékost ad a korosztályos válogatottakba.

A szakmai vezető szerint a folyamatos fejlődés (mind létszámban, mind infrastruktúrában, mind egyéb területeken) annak is betudható, hogy egy stabil tulajdonosi háttérrel dolgozhatnak, akiknek nem győzik megköszönni az erőfeszítéseket, de hozzájárulnak a területi adottságok is, hiszen a klub érdi jelenlétével egy komoly „fehér foltot” fedett le a sportágban Magyarország területén.

„Azt látjuk Érden és környékén, hogy éhesek a sportra a gyermekek.

Amikor meghirdetünk egy HokiSulit, akkor sem az van, mint az elején, hogy tíz gyermek és négy edző van a jégen, hanem már alig férünk el” – emelte ki Hegyi Ádám.

A következő idénnyel kapcsolatban a szakmai vezető kifejtette, a nagyobbak esetében a jövő évi csapatok összetételével még megvárják az akadémiák próbanapjait, mert csak utána látják meg, melyik játékos marad, de az alsóbb korosztályoknál már látják, kik és hogyan fognak játszani. Hozzátette, a korosztályok száma ezúttal nem fog változni, de a csapatoké igen, hiszen a fiatalabbaknál még több egységet tudnak indítani.

Hegyi Ádám ismertette azt is, a szezon után kéthetes szünetet kaptak a játékosok, de azért opcionálisan látogatható edzéseket tartottak, s tartani is fognak egészen júliusig. Akkor lesz egy egyhónapos leállás és azt kérik a szülőktől, a gyermeket „tartsák távol” a jégkorongtól, hogy „játékra éhesen” térjen vissza augusztusban.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email