DrLernerJanos_MFM_220426

Kelet-Afrika eltűnő vadvilága

DrLernerJanos_MFM_220426

Kelet-Afrika eltűnő vadvilága

A Dr. Sáska László életét bemutató, Kelet-Afrika Csodavilága nevet viselő programsorozat második állomásaként tartott előadást Dr. Lerner János rendező, operatőr, geográfus Kelet-Afrika eltűnő vadvilága címmel a Magyar Földrajzi Múzeumban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dr. Lerner János rávilágított, már az 1960-as években Széchenyi Zsigmond megfogalmazta, hogy Afrika az azt megelőző néhány évtizedben gyökeresen megváltozott, ide értve a vadvilág fokozatos eltűnését, ami Dr. Lerner János szerint csak részben az orv- és sportvadászat miatt van, részben viszont a folyamatosan növekvő népesség veszi el a teret az állatvilágtól.

„Természetesen az ottani államok vezetői megpróbálnak ezzel lépést tartani és egyensúlyba hozni, hiszen a turizmus tekintélyes bevételt jelenthet ezeknek az országoknak. De ez csak akkor van, ha az oda látogató turistáknak van mit nézniük. Kelet-Afrika esetében ez a vadvilág, a nemzeti parkok. Ezért ma már arról beszélünk, hogy a vadvilág nagy része csak a nemzeti parkok határain belülre húzódott. Ugyanakkor a nemzeti parkok nagy része nincs kerítéssel körbehatárolva, tehát a vadak és az emberek ki-be járnak és nagyon elharapózódott a bizonyos fajokra történő orvvadászat, gondolok itt elsősorban a keskenyszájú orrszarvúra és az elefántra”

– fejtette ki Dr. Lerner János, megjegyezve például, hogy az északi szélesszájú orrszarvú gyakorlatilag kipusztult, mert jelenleg a fajból nincs szaporodni képes hím példány, így hiába maradt fent még néhány nőstény a fajból, csak idő kérdése, azok mikor pusztulnak el, de általánosságban is megfigyelhető, hogy a korábbi évtizedekben jellemző méretű állatcsordák állománya is szemmel láthatóan megcsappant, mert kedvezőtlen hatások érik a természetet.

Dr. Lerner János a Magyar Földrajzi Múzeumban tartott előadása során részletesen beszélt az állatvilágot érintő problémákról, az elefántcsont-kereskedelemről, az elefántokat érintő fenyegetettségről és a veszélyeztetett nemzeti parkokról is.

A Dr. Sáska László életét bemutató, Kelet-Afrika Csodavilága viselő előadássorozat harmadik előadására a korábbi tervek szerint 2022. szeptemberében kerül sor, amikor Dr. Régi Tamás, a Néprajzi Múzeum kulturális antropológusa Sáska László néprajzi leírásának értékéről tart előadást.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email