Fotó: Draskovics Ádám

Az ivartalanítás ma már hozzátartozik a felelős állattartáshoz

Fotó: Draskovics Ádám

Az ivartalanítás ma már hozzátartozik a felelős állattartáshoz

Bár a macskáknál a vemhesség utolsó stádiuma április közepére-végére esik, a kutyáknál pedig már nem csupán ősszel és tavasszal születnek utódok, még most sem késő felhívni az állattartók figyelmét az ivartalanítás fontosságára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Sirius Alapítvány évek óta élen jár az ivartalanítás népszerűsítése, illetve a különféle, kedvezményes ivartalanítási lehetőségeket kínáló akciók terén. Utolsó kampányuknak decemberben lett vége, ez extra hosszú volt, hiszen már augusztusban elkezdődött. Új, támogatott ivartalanítási programot ha nem is tavasszal, de az idei évben mindenképp szeretnének – tudtuk meg Böjtös Andreától, a Sirius elnökétől.

„Az ivartalanítás nagyon sok előnnyel jár: segítségével megelőzhető az is, hogy az állat elcsavarogjon, és több betegség is kivédhető. Az ivartalanítás ma már hozzátartozik a felelős állattartáshoz. Ezt egyre többen ismerik fel, és a támogatott, kedvezményes programjaink mindig nagyon népszerűek, és nemcsak a kutyás gazdiknál, hanem a cicásoknál is. Ilyenkor a macskák ivartalanítási költségének nem csupán felét, hanem inkább háromnegyedét átvállaljuk, ezért nagyon sokan élnek a lehetőséggel, és túljelentkezéssel is számolnunk kell. Ami a kutyákat illeti, 17 éve működtetjük a telepet, azóta szorgalmazzuk és a hozzánk kerülő ebeken el is végeztetjük az ivartalanítást. Ennek most érik be a gyümölcse: a városban jóval kisebb a felesleges szaporulat, mint másfél évtizede volt. Persze, mint ahogy arra fentebb utaltam, az emberek hozzáállása is megváltozott” – jegyezte meg Andi.

Tíz-tizenöt évvel ezelőtt akár negyven-ötven kölyökkutyájuk is volt a menhelyen, most csupán ennek tizede. A macskaszaporulat még mindig nagy probléma, Érden legalábbis nagyobb, mint a kutyáké, még akkor is, ha az ivartalanítási akciókban több cicát hoznak, mint kutyát. „A gond ott kezdődik, hogy a macskákat nem kell chipeltetni, és nagyon nehéz őket a kerten belül tartani” – mutatott rá Andi. Persze, a kutyáját sem chipelteti mindenki, pedig ezt törvény írja elő. A kiskutyákat, mielőtt elajándékozzák, illetve eladják őket, kötelező lenne chipeltetni, de legkésőbb négy hónapos korában minden ebnek meg kellene kapnia az azonosítót. Ha ez így volna, nem kerülne a menhelyre annyi kutya, hiszen az állatvédők, illetve a menhely munkatársai a leolvasójuk segítségével könnyen be tudják azonosítani a gazdát, és haza tudják segíteni az elcsatangolt kutyust. A menhelyre azok a kutyák kerülnek, amelyekben nincs chip, vagy az adatok elavultak, a gazda nem beazonosítható vagy elérhető.

„Persze, előfordul, hogy a tulajdonos jelentkezik nálunk, és a kutya így is hazajut. Mi már chipelve adjuk vissza a gazdinak” – mondta Andi. Ami sajnálatos, hogy nyár óta jelentősen visszaesett a menhelyen az örökbefogadási kedv. Nem csak a Covid okolható ezért – az élelmiszerárak drágulása és a megnövekedett állatorvosi költségek is belejátszanak. Kutyát örökbe fogadni nagy felelősség, aki erre vállalkozik, nem árt, ha minden aspektust megvizsgál, mielőtt dönt, és bizony az anyagiak is nyomnak a latban.

Forrás: Érdi Újság, szerző: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email