SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kós Károly nyomában

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kós Károly nyomában

A járványveszély miatti kétéves szünet után ismét bánffyhunyadi diákok látogattak Érdre, a Kós technikum meghívására.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Legutóbb 2019 őszén érkeztek bánffyhunyadi diákok Érdre, majd a pandémia miatt két év kényszerszünet következett. Most ismét megnyíltak a kapuk: április első hetében harminc, 11. és 12. évfolyamos diák érkezett Budapestre az Octavian Goga Elméleti Líceumból, hogy Kós Károly nyomába eredjen. Két éjszakát és három napot töltöttek Budapesten, illetve Érden. Mint Okos-Rigó Hajnal, a líceum magyar tagozatának igazgatója lapunknak elmondta, a Városligetben megtekintették a Kós Károly által tervezett épületeket, jártak az állatkertben, a Hősök terén, a Vajdahunyad váránál, valamint a Wekerle-telepen is. Megnézték a Parlamentet és a budai Várat is.

A testvériskola diákjai és tanárai egy délutánt töltöttek Érden. A Kós iskolában rendhagyó történelemórán vettek részt, majd megtekintették a Magyar utazók, földrajzi felfedezők kiállítást a múzeumban. „Magyarországon voltam többször is, de Érdet most láttam először, szép, rendezett kisváros” – mondta Berde Máté, aki pont a látogatás napján töltötte be a tizennyolcadik évét.A Kós iskola több diákja is elkísérte a líceum tanulóit a magyarországi látogatáson, így a fiataloknak volt alkalmuk az ismerkedésre is, és – mint az igazgatónő tapasztalja – alakulnak is ki köztük szorosabb kapcsolatok, amelyeket aztán az internet segítségével tudnak folytatni.

No meg élőben, hiszen az érdi diákok is megismételték a látogatást: ők 8-án indultak erdélyi kirándulásukra, és lapunk megjelenésének napján, 12-én este érkeznek haza. Molnár Dianától, a Kós iskola általános igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a negyven magyar diák csakúgy Kós Károly nyomában járt Erdélyben, ahogy a bánffyhunyadiak Budapesten. Arad,Temesvár, Déva vára, Csernakeresztúr, Vajdahunyad vára (az eredeti), Nagyszeben, Gyulafehérvár, Nagyenyed, Torockó – hogy csak párat említsünk azon városok, várak közül, amelyeket meglátogattak. Természetesen nem maradhatott ki a programból a tordai hasadék és a sóbánya sem, Kolozsváron először a Házsongárdi temetőben koszorúzták meg Kós Károly síremlékét, majd megtekintették a város több nevezetességét is.

Ellátogattak Mérára is, a bivalymúzeumba, Varga Györgyhöz, aki még ismerte Kós Károlyt, így tudott mesélni róla a diákoknak. Két éjszakát töltöttek Kalotaszegen, és a negyedik napon ellátogattak Bánffyhunyadra, ahol ellátogattak a testvériskolába is, illetve 18 kilométernyire lévő Sztánára, ahol a Kós Károly saját maga tervezte házát, a Varjúvárat nézték meg, este pedig kürtőskalács- és népviseleti bemutatón vettek részt, és még ki is táncolhatták magukat. Utolsó nap, hazafelé Csucsán tekintették meg a Boncza-kastélyt, ellátogattak az Ady emlékmúzeumba, Királyhágóra és Nagyváradra.

Forrás: Érdi Újság, szerző: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email