nyuszi

Ne vegyünk élő nyulat húsvétra!

nyuszi

Ne vegyünk élő nyulat húsvétra!

Ozmitz Klárával, a százhalombattai Dobbant-lak Állatvédő Egyesület elnökével arról beszélgettünk, miért ne vegyünk a gyerekeinknek élő nyulat húsvétra.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy kicsi nyuszi valóban nagyon aranyos, és egy gyerek számára nincs is jobb mulatság, mint odabújni egy pihe-puha állathoz. Ozmitz Klára szerint az a baj ezzel, hogy csupán néhány napig érdekes a dolog, a gyerekek hamar megunják a nyusziról való gondoskodást, tegyük hozzá, nem is kívánhatunk tőlük ilyen felelősségvállalást. Így a család felnőtt tagjaira marad az állat gondozása. A nyúltartás ráadásul nem
csak abból áll, hogy beteszem a ketrecbe a jószágot, és néha enni adok neki. A ketrecet rendszeresen takarítani, a tapsifülest pedig simogatni kell, mert neki is szüksége van napi szinten szeretetre. Tetézzük a bajt azzal, ha cuki kisnyulakat veszünk húsvétra, ugyanis ezeket az állatkákat általában nagyon fiatalon választják el az anyától. Ilyenkor még nem megfelelő a tápanyagcsatornák fejlettsége, nem feltétlenül esznek még meg minden ételt, és ez problémát okoz az élelmezés szempontjából.

„Nagyon gyakran pusztulnak el húsvéti nyulak túletetés vagy nem megfelelő élelmezés miatt. Nem mindegy, hogy mit és mennyit adunk nekik. Az etetésük nagy odafigyelést igényel, amit nem lehet egy kisgyerekre bízni.”

Ozmitz Klára arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor a kisnyuszit elválasztjuk többi testvérétől és az anyjától, olyan stressz éri, hogy általában 8-10 napon belül bele is pusztulhat. A kisnyuszi nem olyan, mint egy kutya, akivel le lehet menni sétálni, bár én magam is láttam
már az utcán nyulat sétáltató gyerekeket. Sokan viszont ki sem engedik az állatot a ketrecéből, aminek legalább 1×1 méteresnek kell lenni, de sokan jóval kisebb ketrecben tartják őket.

„Mint minden embernek és állatnak, a nyulaknak is mozgásra van szükségük. Ha hosszú életet szeretnénk nekik, akkor ki kell engedni, tanítgatni kell őket, és játszani kell velük. Nagyon okosak egyébként, képesek viszszahozni az eldobott labdát is, sőt szobatisztaságra is megtaníthatók.”

Egyébként ezek a kis jószágok több mint 10 évig élnek, így aki nyulat vesz, annak hosszú távra kell berendezkednie. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a nyusziknak oltásokra is szükségük van és féreghajtót is szoktak nekik adni, a körmeik pedig folyamatos vágásra szorulnak, hiszen nem használják eleget, és így nem kopik. A bak nyulakat célszerű ivartalanítani, mert akkor sokkal nyugodtabbak.
Ozmitz Klárának mint elkötelezett állatvédőnek nagyon fájdalmas és szomorú tapasztalatai vannak a nyúltartással kapcsolatban. Gyakran megtörténik, hogy a megunt nyuszit kiviszik a rétre vagy leviszik a lakótelepen a parkba, és magára hagyják. Szegényke azonban nem képes önállóan életben maradni. Túleszi magát a friss, nedves fűvel, hasmenést kap, és néhány nap alatt elpusztul. Az egyesület elnöke szerint felelősségteljesebb megoldás, ha húsvétkor néhány napra bérbe veszünk az ilyen szolgáltatást kínáló helyekről egy-egy nyuszit, pár napig szeretgetjük, simogatjuk, majd az ünnep után visszavisszük oda, ahol szakszerűen gondoskodnak róla.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email