veradas_200907

Több mint százan adtak vért a héten

veradas_200907

Több mint százan adtak vért a héten

Érden előbb a Parkvárosi Közösségi Házban, aztán a Szepes Gyula Művelődési Központban, valamint Törökbálinton is volt véradás a héten. A három eseményen összesen 107-en adtak vért.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Sebők Krisztinától, a Vöröskereszt területi munkatársától megtudtuk, a Parkvárosi Közösségi Házban kedden 27-en adtak vért, akik közül ketten irányított véradásra érkeztek, míg Törökbálinton 22-en jelentek meg.

A pénteki, Szepes Gyula Művelődési Központban tartott véradásra 58-an érkeztek, de csak egy ember volt irányított véradó.

Sebők Krisztina felhívta a figyelmet arra is, hogy a Vöröskereszt felvett telefonos segítőket is, akik az egy ideje inaktív véradókat invitálják véradásra. Megjegyezte, arányaiban Érdtől is el lehetne várni ennél magasabb számokat, hiszen ha csak minden ezredik érdi lakos jönne véradásra, már sokkal több műtéthez, életmentéshez tudnánk hozzájárulni.

A térségben legközelebb március 30-án a Tököli Művelődési Házban lehet vért adni 14 és 18 óra között, majd április 8-án szintén 14 és 18 óra között Tárnokon, a Heinrich Antal Házban tartanak véradást.

A véradással nemcsak más embereken segíthetünk, hanem  számos ingyenes szűrővizsgálaton is túleshetünk: például vércsoport-megállapítás, vérnyomásmérés, rapid teszt (HIV, HEPA C).

A Vöröskereszt minden véradónak azt ajánlja, hogy a véradás napján egyen rendesen, igyon legalább két liter folyadékot, és ne felejtse otthon eredeti TAJ- és lakcímkártyáját, valamint a személyi igazolványát.

Véradó lehet mindenki, aki

  • egészségesnek érzi magát;
  • elmúlt 18, de még nincs 65 éves;
  • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot;
  • fél évnél régebben készíttetett tetoválást, testékszert.

A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgáló orvos dönti el, adhatunk-e vért.

A véradáskor végzett szűrésen nem végeznek PCR-tesztet, mert a koronavírus cseppfertőzéssel terjed. Ha valaki már átesett a koronavíruson, az a gyógyulást követően három hét múlva (negatív PCR-teszttel két hét múlva) adhat vért.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email