holokauszt_megemlekezes

A holokauszt érdi áldozataira emlékeztek

holokauszt_megemlekezes

A holokauszt érdi áldozataira emlékeztek

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek vasárnap délelőtt az ófalusi zsidó temetőben. Érdről Auschwitz-Birkenauba száztizennyolc embert hurcoltak. Holokauszttúlélő nem maradt a városban, de a DUZSIKE őrzi és ápolja emléküket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Országgyűlés 2000-ben hozott döntése alapján 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Az emléknapon megemlékeznek a csaknem hatszázezer magyar, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatra.

Érden is minden évben tartanak megemlékezést Ófaluban a zsidó temetőben. A résztvevők elsőként meghallgatták a Himnuszt, majd beszédet mondott Érd polgármestere. Csőzik László beszédében kiemelte, hogy a magyar zsidóság halála nemzeti tragédia a magyarság számára.

Megemlékező beszédet mondott Kiss Henriett. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga igazgatója kiemelte: Érden 120 éven keresztül magától értetődően éltek együtt svábok, tótok, zsidók, magyarok, katolikusok és reformátusok.

A beszédeket követően Garai Róbert és Kertész Péter színművészek előadásában Radnóti Miklós költő utolsó verseiből készült összeállítás hangzott el. Majd a résztvevők elhelyezték a köveket az emlékműnél, végül meghallgatták a Hatikvát, a zsidó nemzeti himnuszt.

További cikkeink

További cikkeink

Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán-Szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email