roma vilagnap2

„Állítsák vissza a kisebbségi önkormányzatok tekintélyét!”

roma vilagnap2

„Állítsák vissza a kisebbségi önkormányzatok tekintélyét!”

Április 8-án tartják a Nemzetközi Roma Világnapot. Ebből az alkalomból Balogh Csabával, az Érdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökével beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hogyan látja a romák jelenlegi helyzetét a munkaerőpiacon?

A cigánynak, ha van munkája, megélhetése, nem fog lopni, én ezt már 20 évvel ezelőtt is megmondtam, és ez jó pár éve már meg is mutatkozik. Ahogy elment az országból körülbelül 1 millió ember, a gazdaság rászorult a roma társadalomra. A mindenkori kormány hibája viszont, hogy amikor beléptünk az unióba, nem készítették fel a romákat. Volt munka bőven, de a romáknak nem szerveztek átképző tanfolyamot. Inkább engedték, hogy az emberek bejöjjenek Afrikából, meg Közel-Keletről. Jellemzően mely szektorokban dolgoznak a romák Érden? Főleg az építőiparban. Emellett rengeteg a roma közmunkás, és az útépítéseken is sok romát látni. Az érdi romáknak cirka a 95 százaléka dolgozik. Van egy maximum 5 százalékos réteg, amelyik vagy valóban bűnözésből él, vagy pedig egészségügyileg nem alkalmas arra, hogy dolgozzon. A többi mind alkalmazott vagy vállalkozó, és igen jól keresnek, néhányan nem is tudják kezelni, hogy van pénzük, és el is szálltak maguktól. Az idősebb cigányoknak birtokában van a nyugodtság, a tiszteletadás, a bölcsesség, ők még tudták, hogyan kell viselkedni, de a fiataloknál ez már nincs meg, tisztelet a kivételnek. Érden egyébként mamár hiába kínálnak 15 000 Ft-ot egy segédmunkásnak egy napra, nem megy el ennyiért dolgozni.

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy változzon a romák társadalmi megítélése?

Éppen ezt, amit most csinálunk. Hogy beszélünk róla, hogy újságcikk születik róla, hogy a televízióban nyilatkozunk, illetve meg lehet kérdezni a rendőrséget, biztos vagyok benne, hogy az derülne ki, hogy a bűnözők 60-70%-a nem roma származású.

Mi a helyzet az iskolaköteles roma gyerekekkel? Járnak iskolába?

Ma már sokkal többen végzik el a 8 általánost, mint korábban, és a középiskolába járó roma fiatalok száma is egyre nő, nagyon sok az érettségizett roma Érden, de azt hiszem, ezt országosan is elmondhatom. Sőt egyre több azoknak is a száma, akik felsőoktatásban vesznek részt. Ma már csak azok a gyerekek nem végzik el a 8 általánost, akik olyan családban nevelkednek, ahol nagyon nem törődnek a gyerekkel. Sőt, nagyon sokan, akik korábban nem végezték el a 8 osztályt, később elvégzik, folyamatosan kérik, hogy szervezzünk felzárkóztató tanfolyamot. Tavaly és tavalyelőtt is 15-20 ember végezte el így a hiányzó osztályokat.

2019 óta elnöke az Érdi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak. Milyen munkát tudtak ezalatt végezni?

Amikor elnök lettem, szinte egyből jött a Covid, és egyértelmű volt számunkra, hogy most az a feladatunk, hogy segítsünk. Bárki van Érden hatalmon, teljesen mindegy, hogy jobboldal vagy baloldal, a roma önkormányzatnak kötelessége segíteni. 12 tonna élelmiszert gyűjtöttünk és több száz maszkot szereztünk, amikor az országosan is hiánycikk volt. Sajnos időközben én is elkaptam a betegséget és nagyon megbetegedtem, lélegeztetőgépre kerültem, és majdnem meghaltam. Amikor kezdtem felépülni, 15-20 ezer pár cipőt kaptam egy barátomtól, amit a családsegítő központnak adtunk, hiszen ők tudják, hol van szükség ezekre, most pedig a menekülteket igyekszünk segíteni, támogatni. Az idei költségvetésünket azonban már kulturális programokra szeretnénk fordítani, a nyár vége felé szeretnénk szervezni egy roma kulturális napot. Érden egyébként két országosan ismert roma zenész is él, Érdi Baba és Sárközi Lajos.

Mit gondol a kisebbségi önkormányzatok helyzetéről általánosságban?

Nagyon sajnálom, hogy 1998 óta a hazai politika, pártoktól függetlenül, lerombolta a kisebbségi önkormányzatok tekintélyét. Az első két szabadon választott kormány idején még volt tekintélyük. A következő kormánytól követelni fogom, hogy állítsák vissza a kisebbségi önkormányzatok tekintélyét, továbbá azt, hogy minden intézményi kinevezésnél vagy egyetértési jogunk, vagy vétójogunk legyen. Az sem tisztességes szerintem, hogy a zárt ülésekről kizárták a kisebbségi önkormányzatokat, mert minden önkormányzati ügy a kisebbségre is tartozik. Már nem értek egyet egyébként a kisebbségi önkormányzatisággal sem, mert már nem tölti be a szerepét, nem rendelkezik vagyonnal, jelképes költségvetése van, és nem rendelkezik azokkal a törvényi lehetőségekkel, amikkel kellene.

Akkor miért vállalta el az elnökséget?

Azért, mert nem látok olyan személyt Érden, aki szívből csinálná ezt a dolgot. Próbáltam fiatalokat beszervezni, két elképzelésem volt arra vonatkozóan, hogy ki vehetné át tőlem ezt a feladatot, de sajnos egyikük nemrégiben balesetben fiatalon elhunyt, másikukkal pedig nem egyezett az álláspontunk bizonyos kérdésekben.

Hogyan vélekedik a roma politikáról, a romák helyzetéről a politikai életben?

Nagyon sajnálom, hogy olyan roma emberek kezdtek el politizálni, akik nem alkalmasak rá. Olyanok, akiket sosem érdekelt a politika, akik oda húznak, ahol éppen biztosítva látják a megélhetésüket.Ez nagyon káros a roma politikára, és haragszom azokra, akik ezt hagyják. Fontos hangsúlyozni, hogy a választások előtt mondom ezt, de amióta elfogadták a kettős állampolgárságot, azóta nincs szükség a helyi roma nemzetiségre. Minden pártnak csak a választásokig van szüksége a roma társadalomra. Na, ennek kéne véget vetni, de ennek nem lesz vége addig, amíg nem igazi politikusok foglalkoznak a roma politikával. Elhivatott roma politikusokra, nem megélhetési politikusokra van szükség. Aki politizálni akar, az szentelje annak az életét. Az az álmom, hogy vonuljunk ki a többségi lakosság által alakított pártokból, és alakuljon egy roma párt. Annyian vagyunk már Magyarországon, hogy 8-10 százalékkal könnyen bejuthatnánk a parlamentbe.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email