Aki vasutat épített Mandzsúriában

Szentgáli Antal életében ismert és népszerű volt, ám nevét mára szinte elfeledték. Távol-keleti munkásságát dr. Gulyás Zoltán térképész, tudományos munkatárs (ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Néprajztudományi Intézet) mutatja be az érdeklődőknek április 12-én, 17 órától a Földrajzi Múzeumban.

Szentgáli Antal (1868–1945) bajai születésű mérnök, világutazó, író, műfordító, zeneszerző, közéleti személyiség, a Magyar Földrajzi Társaság tagja volt, aki életében széles körű ismertségnek és népszerűségnek örvendett, azonban neve és érdemei napjainkra csaknem teljesen feledésbe merültek.

Szentgáli 1901-ben indult el Bajáról, hogy mérnök társát és barátját, Gubányi Károlyt követve részt vállaljon a mandzsúriai vasút építési munkálataiban. Miután honfitársával együtt megépítettek egy fontos vasúti alagutat, Szentgáli Vlagyivosztokban telepedett le, és közel egy évtizeden keresztül élt és dolgozott a cári Oroszország viszonylag új alapítású, rohamosan fejlődő és sokféle nemzetiség által lakott távol-keleti kikötővárosában.

Ez idő alatt Szentgáli bejárta Kelet-Szibéria, Kína, Korea és Japán számos vidékét, valamint jelentős történelmi események (pl. az orosz–japán háború, a vlagyivosztoki katonai felkelés) szemtanúja volt.

Az április 12-ei előadás Szentgáli Antal távol-keleti életének és munkásságának állít emléket, legfőképpen a személyes hagyatékának szemszögéből, ami mindezidáig teljesen feltáratlan volt.

Bővebb információt itt találnak olvasóink.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink