forizs2

„Ha összetörünk lelkileg, azzal nem segítünk”

forizs2

„Ha összetörünk lelkileg, azzal nem segítünk”

Folyamatosan csörög a telefonja, szervez, ügyet intéz, és van, hogy csak 2-3 órát alszik. Fórizs Gyula Zsolt baptista lelkész az Ukrajnából menekülőket segíti szívvel-lélekkel, még saját családi házában is szorít nekik helyet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Több mint egy hónapja folyik a háború a szomszédban. Hogy jött az ötlet, hogy saját otthonába fogadjon menekülteket?

Jelenleg ketten lakunk a családi házunkban, én és az egyik lányom. A másik lányom férjhez ment, a fiam elköltözött, az anyukám és a feleségem pedig sajnálatos módon elhunytak. Így két szoba ott állt üresen. Amikor hallottuk, hogy jönnek a menekültek, megbeszéltem a lányommal, és együtt döntöttünk úgy, hogy belevágunk. Aztán felvetettem az Érd-parkvárosi Baptista Gyülekezet vezetőségének, mi lenne, ha itt, a templomban szállásolnánk el menekülteket. A vezetőség természetesen igent mondott, és így már 24 helyünk volt. Jelenleg pedig a partnereinkkel együtt több mint 70 főt tudunk fogadni.

Gondolom, van tennivaló bőven.

Ez 24 órás szolgálatot jelent, van, hogy csak 2-3 óra alvásra jut idő. Előfordul, hogy reggel 7-től éjjel 2-ig dolgozunk, teljesen kiszámíthatatlan, mikor kell indulni. Mi állandóan telefonálunk, ha nem érjük el egymást, akkor baj van. Attól tudunk működni, hogy nagyon gyorsan osztjuk meg az információt egymás között.

Hogyan jutnak el önökhöz a menekültek? Mi az útja?

Együtt dolgozunk a Máltai Szeretetszolgálattal, a Menhely Alapítvánnyal és egyéb szervezetekkel. Ők látják a rendszerükben, hol, mennyi hely van, erről naponta háromszor jelentünk. A másik útja az – persze ez a kisebbik hányad –, hogy az ismerőseinken keresztül hallunk valakiről, akinek segítségre van szüksége, természetesen őket is fogadjuk. Kialakult egy útvonal Bukarest–Craiova–Budapest között, és innen oszlik aztán szét, hogy Németországba, Lengyelországba, Olaszországba vagy Spanyolországba mennek tovább a menekültek. Akivel csak lehet, kapcsolatban állunk, és amikor szólnak, hogy menni kell valakiért a pályaudvarra, akkor természetesen ezt is megtesszük.

Amikor megérkeznek ide a menekültek, azon túl, hogy elszállásolják őket, milyen segítséget kapnak még?

Veszünk SIM-kártyát nekik 5000 Ft lebeszélhetőséggel és 5000 Ft internettel azoknak, akik tovább szeretnének utazni. Az itt maradóknak az egyik mobilszolgáltató mobilinternetet és lebeszélhetőséget biztosít, Ukrajna irányába korlátlan beszélgetést, sőt korlátozott mennyiségben még készüléket is a rendelkezésükre bocsát. Etetjük, itatjuk, lefektetjük őket, és aki szeretne továbbmenni, annak vonatjegyet veszünk. Komoly együttműködést és szervezést igényel ez, például aki Németországba szeretne eljutni, azt nemcsak vonatra tesszük, hanem azt is le kell szervezni, hogy ott tudjanak az érkezéséről. Orvosi ellátást is biztosítunk, ha beteg valaki. Együttműködünk a Központi Gyógyszertárral, jelenleg ingyen kapjuk a gyógyszert tőlük, amit nagyon köszönünk. Az ügyeleten is nagyon-nagyon kedvesek, a védőnő is kétnaponta hív, hogy hogy vannak a gyerekek, jönnek és segítenek. Eleinte nehéz volt a kommunikáció, előfordult, hogy fordítóprogramot használtunk, mert nem mindenki beszél angolul. Most már vannak önkéntes tolmácsaink, akiket bármikor hívhatunk, és telefonon segítenek.

Ki finanszírozza a vonatjegyet és a SIM-kártyát?

Mi, a támogatásokból. Jelenleg civil támogatóink vannak, abból futja erre.

Mi alapján szállásolják el az érkezőket?

Családokat nem választunk szét, ez egyértelmű. Én megkapom, hány fő érkezik, és nekiállok sakkozni, kit hol szállásoljunk el az alapján, hogy melyik partnerünknél hány hely van. A Tárnoki Ifjúsági Házban 10 főt tudnak fogadni, az Onézimusz Alapítvány 8 főt tud elszállásolni, a Késői Eső Gyülekezet 7, a Szeretet Misszionáriusai (ismertebb nevükön a Teréz Anya Nővérei) 10 menekültet fogad egyszerre. Itt nálunk, a régi Parkvárosi Művelődési Házban is alakítottunk ki erre a célra helyiségeket, ahol 16, de ha nagyon kell, akkor szűkösen 20 ember is elfér. A templom alsó szintjén két helyiségünk van, ha nagyon kell, akkor 10-10 főt tudunk fogadni, de kényelmesen 5, illetve 7 fő fér el, persze gyerekekkel együtt ez több is lehet. És ehhez jönnek azok a magánszemélyek, akik felajánlották a segítségüket, az általuk felajánlott helyekre is tudunk küldeni menekülteket.

Tisztálkodni hogyan tudnak itt ennyien?

Épp most hozattunk egy zuhanykonténert, mert 30 emberre volt egy fürdőszobánk, így ott kényelmesen tudnak zuhanyozni, akár egy időben többen is.

El sem tudjuk képzelni, milyen érzések kavaroghatnak ezekben az emberekben. Jut idő arra is, hogy picit beszélgessenek velük?

Igen, borzasztó, szavakkal nem kifejezhető az, amin keresztül mennek. Van, amikor mi is elsírjuk magunkat, hiszen nem vagyunk robotok. Megkérdeztem az egyik apukát, honnan jöttek, hol laktak. Elmondta, hogy saját házuk volt szép udvarral, és ott kellett hagyniuk. Ők sem tudják, hogy visszamennek-e valaha, hogy lesz-e még hova visszamenni. Van, aki már biztos nem megy vissza, mert teljesén lerombolták a várost, ahol élt. Próbálunk kemények lenni és nem összetörni lelkileg, mert azzal nem segítünk.

Az ide érkezők jellemzően egy éjszakát maradnak, és mennek tovább?

Sokan egy éjszakát, de van, aki megérkezik, és akkor kell kitalálnia, merre tovább. Ők ilyenkor itt egy kicsit megnyugszanak, megkapják a SIM-kártyát és elkezdik felvenni a kapcsolatot az ismerőseikkel. Ha nincs semmi ötlet, mi akkor is segítünk.

Említette, hogy önkéntesek segítenek, gondolom belőlük sohasem elég?

Így van, nagyon sokféle területen kell segítség. Az ágynemű lehúzása például nagyon nagy munka, és ezeknek a mosását csak mosodában tudjuk megoldani. 3-4 gép megy párhuzamosan, erre a területre mindig keresünk önkéntest. A művelődési házban reggel 9-től egészen estig tartunk ügyeletet, oda is mindig kell ember. A menekültek ebédje jelenleg megoldott, ugyanis egy kedves támogatónk megígérte, hogy ameddig szükséges, addig ellátja őket melegétellel, de korábban több étterem, kifőzde is a segítségünkre volt. Olyan önkéntes sofőrökre azonban mindig szükség van, akik elmennek a felajánlott ebédért. És szeretném megemlíteni, hogy az Elvira major gyümölccsel, Érd egyik neves péksége pedig napi szinten kenyérrel és péksüteménnyel támogat minket, és segíti a nálunk elszállásoltak életét. Aki segíteni szeretne, az lépjen be az Ukrajnai menekülteket segítő csoport – Érd Baptista Gyülekezet facebook-csoportba, ott minden információt megtalál.

Aki az idejéből erre nem tud áldozni, de szívesen segítene máshogy, hogyan teheti meg?

Száraz élelmiszerre folyamatosan szükség van, és jelenleg más bevételi forrásunk nincs, mint a támogatások, így óriási segítség az is, ha valaki pénzzel támogatja az ügyünket. Ezt legegyszerűbben banki átutalással tehetik meg. Mivel az adományokat külön kezeljük, azt kérjük, írják be a közleménybe, hogy Ukrajna. Ha valaki úgy érzi, hogy szívesen fogadna be menekültet, de a házában ezt nem tudja megoldani, akkor be tudja fogadni úgy, hogy csatlakozik hozzánk, mert ezt közösen csináljuk.

 

SZÁMLASZÁM: Érdi Baptista Gyülekezet 10403136-31321219-0000000 Közlemény: Ukrajna

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Városgazda munkatársai és a helyi tűzoltók megállás nélkül dolgoznak, hogy a lakosság

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email