22_03_29_erdmost_nincskep

Minden, amit tudni akarsz a választásról

22_03_29_erdmost_nincskep

Minden, amit tudni akarsz a választásról

Pest megye 1. számú választókerületében a mai adatok szerint 84097 ember voksolhat majd vasárnap. A választással kapcsolatos tudnivalókról - mikor, hol, hogyan? – Csupor Endre, a Helyi Választási Iroda vezetője beszélt az Érdi Televízió riporterének.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Pest megyei 1. számú választókerülethez hat település tartozik: Diósd, Érd, Pusztazámor, Sóskút, Tárnok és Törökbálint. Mint Csupor Endre, a Helyi Választási Iroda vezetője elmondta, a szavazópolgárok a lakóhelyük szerinti szavazatszámláló bizottságnál adhatják le a szavazataikat. Ez alól kivételt képeznek az átjelentkező választópolgárok, akik az erre kijelölt helyen voksolhatnak (Érden ez az 5-ös szavazatszámláló bizottság lesz, ami a szakorvosi rendelő területén található).

Mint Csupor Endre elmondta, az átjelentkezést nagyon sokan kérték – ez a lehetőség már lezárult, az átjelentkezésre március 25-én 16 óráig volt lehetőség.

Aki nem tudja, hol voksoljon, mert nem találja, illetve kapta meg az erről szóló értesítőt, a Helyi Választási Irodát hívhatja információért.

Szavazni reggel 6-tól este 7-ig lehet.

A szavazópolgárok három szavazólapot kapnak majd: egyet, amin az egyéni országgyűlési képviselőre lehet voksolni, egyet, amin a pártlistára (aki nemzetiségként regisztrált, nemzetiségi listás szavazólapot kap), és egy népszavazási szavazólapot is átvehetnek. Érvényesen szavazni tollal írva, két egymást metsző vonallal lehet.

A választásra nem elég az értesítőt magunkkal vinni, szükség lesz a személyazonosság igazolására (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány), valamint a személyazonosító jel igazolására is (ez a jel a lakcímkártyán szerepel, vagy az erről kiállított hatósági bizonyítványon található). Ennek hiányában a lakcímet kérik majd a szavazatszámláló bizottságok – ezt elsődlegesen a lakcímkártyánkkal igazolhatjuk, illetve lakcímbejelentő átvételi elismervénnyel, vagy régi típusú (a lakcímet is tartalmazó) személyi igazolvánnyal.

Aki elveszítette valamelyik igazolványát, az okmányirodában és a kormányablakban pótolhatja, ezek a választás napján nyitva tartanak majd.

Mozgóurna kérésére is van lehetőség (a választás napján 12 óráig), erről itt írtunk.

Választópolgárok számra március 31-én Pest megye 1. sz. választókerületében:

Diósd

7975

Érd

53813

Pusztazámor

946

Sóskút

2800

Tárnok

7929

Törökbálint

10634

OEVK

84097

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email