Bedtime,Family,Story,In,Evening,At,Home

A mese mindenkié

Április 2-án, Andersen dán meseíró születésnapján tartják 1967 óta a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napját. Ez alkalomból Kondriné Varga Kornélia gyerekkönyvtárossal és Szeghy Karolina, Érden élő meseíróval beszélgettünk.

A Csuka Zoltán Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárának könyvtárosa szerint – akit a könyvtárba járók csak Nelliként emlegetnek – a jó gyerekkönyv legfőbb ismérve, hogy gyerek és szülő is szívesen forgatja. Fontos a nyelvezetének a minősége, hiszen a gyerek ezen keresztül ismerkedik az anyanyelvével.

„A legkisebbeknek ezért ajánlom szívesebben a magyar szerzőket, vagy a tényleg nagyon jó fordításokat.”

Az illusztrációnak is megvan a maga szerepe, ízlésesen rajzolt könyveket szívesebben forgatnak az olvasók. Szeghy Karolina szerint a jó mese legfontosabb tulajdonsága, hogy szórakoztató. A gyerekből nevetést vált ki, boldog lesz tőle vagy izgatott, de mindenképpen valamiféle érzelmet generál. Amikor ugyanis a gyerek mesét hallgat, a képzeletére hagyatkozik, átéli a kalandokat, azonosul a főszereplővel, a jó elnyeri a jutalmát, a rossz megbűnhődik. A meseíró hangsúlyozta, a mese fejleszti a szókincset. Az a gyerek, akinek nap mint nap olvasnak, fejlettebb nyelvi képességekkel rendelkezik.

„A mesének az érzelmi és értelmi fejlődésben is nagy jelentősége van, hiszen példákat mutat a gyerekek számára, és ezzel megoldást kínál nekik saját élethelyzetükre.”

Fontos aspektus még szerintem, hogy amikor mesét olvasunk a gyerekünknek, az az intim félóra a szülő-gyerek közti érzelmi kapcsolatot is mélyíti, mindkét fél átélheti a kapcsolódás örömét. Ezért nem árt, ha a szülő is élvezi a meseolvasást, és nem csak kötelezően letudandó feladatként tekint rá.

Nelli tapasztalatai szerint a kisgyerekek körében a legnépszerűbbek Berg Judit könyvei, például a Maszat sorozat, a Lengemesék vagy a Két kis dinó, Marék Veronika Boribon sorozata, illetve Bartos Erika könyvei. A szülők szívesen vesznek a kicsiknek úgynevezett „gyógyító meséket” félelmeik oldására, dühkezelésre. A nagyobbak – akik már önállóan olvasnak – nagyon kedvelik Jeff Kinney Egy ropi naplója, illetve Rachel Renée Russell Egy Zizi naplója sorozatokat, Rick Riordan összes könyvét, valamint a Pagony Kiadótól az „Abszolút könyveket”. A Harry Potter még mindig óriási sikersorozat.

A könyvtáros azt is elmondta, ha egy gyerek rendszeresen látogat a könyvtárba, látják, milyen típusú könyveket szeret, és könynyebben tudnak neki segíteni, ha tanácstalan. Ha új olvasóként érkezik valaki, beszélgetnek a gyerekkel, szülővel, hogy kiderüljön, mit olvasott eddig, mi az érdeklődési köre, milyen típusú könyvet ajánljanak neki.

„A gyermek kora nem minden esetben határozza meg, hogy milyen könyvet olvasna szívesen. A legfontosabb, hogy közösen megtaláljuk azt a könyvet, ami elvarázsolja.”

Felmerült bennem a kérdés, vajon a gyerekeknek szükségük van-e az olyan mesékre, amelyekben a farkas megeszi a nagymamát, a gonosz mostoha megmérgezi a mostohalányát, a boszorkány meg akarja sütni Jancsit, miután a mostohájuk a sötét erdőbe vitette őt és Juliskát. A meseíró megnyugtatott, ezekkel a mesékkel nem okozunk kárt a gyereknek, sőt a negatív figuráknak igenis fontos szerepük van.

„Ennek a generációnak most nagyon sok szorongás kijut, és amikor a gyerek átéli a félelmetes részt a mesében, azonosul a negatív szereplővel, mindig az a végkifejlet, hogy megkönnyebbül és megszabadul a szorongástól, és a mese már el is érte a jótékony célját.”

Az írónő hangsúlyozta, ne unjuk ugyanazt a mesét harmincadjára is elolvasni gyerekünknek, mert ennek komoly jelentősége van.

„Azért akarják, hogy ugyanazt a mesét újra meg újra hallják, mert az megnyugvást okoz. Amikor újra és újra elolvassuk, újra és újra fel tud oldódni benne.”

A könyvtár munkatársa arról számolt be, a járvány előtti időkben nem panaszkodhattak, hogy nem olvasnak eleget az érdi gyerekek, havonta ugyanis 4000-5000 könyv volt kölcsönzésben. Szinte napi kapcsolatuk volt az olvasóikkal, tudták, hogy melyik új könyvüknek ki fog majd örülni. Mindig gyerekzsivajtól volt hangos a könyvtár. A járvány alatt örültek, ha az ablakos kölcsönzés alatt találkozhattak az olvasóikkal, és megállapították, megint mekkorát nőttek a gyerekek.

„Talán lassan túl vagyunk a járványon, és legnagyobb örömünkre folyamatosan növekszik a látogatóink száma is. Szeretnénk, ha újra programokban gazdag és gyerekzsivajtól hangos könyvtár lehetnénk.”

Arra, hogy mennyire szeretnek olvasni az érdi gyerekek, talán a legjobb példa, hogy 2019 óta a Gyermekkönyvtár minden nyáron hirdet Nyári olvasási kihívást, amin évente több száz gyerek vesz részt. Lelkesen olvasnak az egész vakáció alatt, a végén pedig büszkén viszik az olvasási listájukat. Szeghy Karolina szerint a szülői példamutatás rendkívül fontos.

„Ha én egyáltalán nem olvasok, miért várnám el a gyerekemtől, hogy ő szeressen olvasni? Rajtunk múlik, hogy megalapozzuk, hogy a könyv varázslat.”

Ugyanakkor nemcsak a szülőn múlik, hogy gyereke szeret-e majd olvasni, hanem a saját tapasztalásain is. Azon, hogy amikor először találkozik az olvasással, milyen ingerek érik, de számít az is, milyen a pedagógus, akitől olvasni tanul, illetve az sem mindegy, van-e bármilyen tanulási nehézsége a gyermeknek. Nelli azt mondja, az elmúlt 10 évben folyamatosan nőtt az olvasóik létszáma. Egyre több és több érdi és Érd környéki gyerek látogatta a könyvtárat.

„Úgy látom, még mindig fontos az olvasás, a könyv, és nagyon remélem, ez sokáig így marad. Öröm számunkra, amikor a két-három éves gyermek maga fedezi fel a könyvtárat, és órákon át böngészi a könyveket. Nagy öröm látni felnőni kis olvasóinkat, hogy figyelemmel kísérhetjük, hogyan változnak olvasmányaik.”

További cikkeink

A Határtalanul Program keretében tölthetett négy napot Erdélyben az Érdligeti Általános Iskola hatvanhat diákja és hat pedagógusa. Az intézmény 4,3 millió forintot nyert el a

További cikkeink

A szakértők szerint augusztus közepe lehet a legnehezebb időszak a hazai üzemanyag-ellátásban, de egyes érdi kutakon már kedden sem lehetett kapni 95-ös benzint.

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Az érdi önkormányzat a helyi ipartestülettel együttműködve két ingyenes előadást szervez mindazok számára, akik

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email