radiopharma1_220328

Többmilliárdos gyógyszeripari beruházás Érden

radiopharma1_220328

Többmilliárdos gyógyszeripari beruházás Érden

Izotópdiagnosztikai készítményeket előállító üzem épül Érden, a Medi-Radiopharma Kft. gyógyszergyártó cég zöldmezős beruházása keretében, a Tolmács utcai volt TÜZÉP-telep helyén. A fejlesztés 7,8 milliárd forintba kerül majd, amihez az állam 2,5 milliárd vissza nem térítendő támogatást biztosít.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A beruházást bejelentő érdi sajtótájékoztatón jelen volt Szijjártó Péter külügyminiszter, Aradszki András országgyűlési képviselő és Érd városvezetése is.

Mint Szijjártó Péter elmondta, a gyártóüzem 7,8 milliárd forintos beruházásból épül, ehhez az állam 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. Ennek három oka van: egyrészt a projektnek köszönhetően huszonöt, kifejezetten magasan kvalifikált munkahely jön létre. Másrészt a vállalat eddig is 94 százalékos exportmutatóval dolgozott, és az állam a kivitel további növekedését várja. Harmadrészt a cég hazai, családi tulajdonban van, és a nemzeti vállalatok adják a nemzetgazdaság lelkét.  „A gyógyszeripar olyan ágazat, amely a magyar gazdaság dimenzióváltásához is jelentős mértékben hozzá tudott járulni, hiszen bevételarányosan ebben a szektorban költik a legtöbbet kutatásfejlesztésre. A magyar gazdaság jövőbeni kilátásait nagyon nagy mértékben meghatározza, hogy kutatásfejlesztésre, innovációra a kifejezetten magas hozzáadott értéket képviselő ágazatokban mekkora erőforrásokat mozgósítanak. Ráadásul a Medi-Radiopharma nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy az Egyesült Államok elég összetett követelményrendszerének megfelelően gyártson termékeket úgy, hogy azokat az amerikai piacon is befogadják” – mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter végezetül megjegyezte: jónéhány olyan beruházással kapcsolatban folynak tárgyalások, amelynek kedvezményezettje, illetve lehetséges helyszíne lehet Érd, hiszen az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország 2022. január 1. és 2027. december 31. közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét. Így, mivel Pest megye leválik Budapestről és támogathatóvá válik, komoly lehetőségek nyílnak meg a fővárosi agglomeráció, benne Érd számára.

Jánoki Gergely ügyvezető igazgató köszönetet mondott a kormánynak a beruházás támogatásáért, illetve a városvezetés képviselőinek az eddig nyújtott segítségéért.

Mint elmondta, cégük több mint 25 éves múltra tekinthet vissza, és kemény munkával sikerült elérniük, hogy magyar, családi tulajdonú kisvállalatként a nukleáris medicina meghatározó, nemzetközi szereplőjévé váljanak. „A nukleáris medicina új reneszánszát éli, egyre érzékenyebb diagnosztikai készítmények és egyre hatékonyabb terápiák válnak elérhetővé a tumoros betegek számára. Olyan terápiás lehetőségek közelednek a megvalósításhoz, amelyek alapjában fogják megváltoztatni az onkológiai ellátást” – hangsúlyozta Jánoki Gergely, hozzáfűzve: új üzemük a magyar betegek gyógyszerellátása mellett képes lesz akár a teljes európai piac önálló kiszolgálására. A fejlődés következő lépcsőjét az olyan új piacokra való belépés jelenti, mint Amerika, Kanada, Dél-Korea és Japán.

Az új üzemmel képesek lesznek a kapacitás terén bármelyik globális szereplővel felvenni a versenyt, az új, modern technológiák pedig lehetőséget adnak a termékkörük kibővítésére – az üzem alkalmas lesz nukleáris medicinán kívüli gyógyszerek, például vakcinák előállítására is.

Aradszki András országgyűlési képviselő köszöntőjében azt emelte ki, hogy az elmúlt tizenkét év alatt ebben a választókerületben a gazdaságfejlesztés területén sok minden pozitív irányba változott, és mint tapasztalja, Érden és környékén döntően magyar tulajdonú cégek működnek és adnak munkát az itt élőknek.

„Remélem, itt nem állunk meg, a következő időszakban is lesznek hasonló fejlesztések a választókerületben. Ehhez együttműködés szükséges az érintett önkormányzatokkal, a kormánnyal és a mindenkori országgyűlési képviselővel. A Medi-Radiopharma eme sikeres lépése nem jöhetett volna létre, ha a város nem fogadja pozitívan ezt a szándékot” – mondta Aradszki András, hozzátéve: ő is igyekezett a cég számára „a kormányzati labirintust kiegyenesíteni”. Végezetül reményét fejezte ki, hogy a vállalat jelentős mértékben hozzájárul majd a város és az ország fejlődéséhez.

Csőzik László polgármester szintén jelen volt a beruházás indítása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Közösségi oldalán azt hangsúlyozza: az önkormányzat elejétől fogva támogatta a társaságot tervei megvalósításában – a közgyűlés tavaly hozzájárult ahhoz, hogy a cég megvásárolja a korábbi TÜZÉP-telepet a Tolmács utcában, és – a beruházást elősegítve – módosították a Helyi Építési Szabályzatot: kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a közel 1,3 hektárnyi területet.

„Az olyan cégek, mint Medi-Radiopharma vagy a nemrég Érdre települt, folyamatosan bővülő AVL beruházásai a hazai önkormányzatok kívánságlistáján mindenképpen a TOP5-be tartoznak. Magas hozzáadott értékű, nagy szakértelmet igénylő termékeket előállító, környezetüket kímélő vállalkozások, amelyek az iparűzési adójuk révén nemcsak hozzájárulnak a település folyamatos fejlődéséhez, hanem jelentős számú munkahelyet is teremtenek” – hangsúlyozta Csőzik László.

A most induló fejlesztés keretében a Medi-Radiopharma egy 2580 négyzetméteres gyártóüzemet, valamint egy 1580 négyzetméteres irodát épít, 50 új munkahelyet teremtve. Ráadásul a Tolmács utcai tüzéptelep amolyan rozsdaövezeti terület volt, a cég fejlesztése segít eltüntetni ezt a barna „foltot” a város térképéről – zárta szavait.

Fotó: Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email