erdotuz_190418

Oltás helyett megelőzés – a bírság milliós is lehet

erdotuz_190418

Oltás helyett megelőzés – a bírság milliós is lehet

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A nagy szárazság miatt megszaporodtak a szabadtéri tűzesetek Pest megyében: csak az elmúlt napokban több hektárnyi terület vált a lángok martalékává, ami épületeket és erdős területeket is veszélyeztethet. Míg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen katasztrófához vezethet.

Az országban visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, vagy a http://erdotuz.hu/ honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

A legtöbb szabadtéri tűz kerti zöldhulladék-égetés miatt keletkezik, bár több helyen – így Érden is – helyi rendelet tiltja az avarégetést. Tarlót égetni pedig sehol sem szabad! Fontos, hogy a tüzek megelőzése érdekében a dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket.

A tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, márpedig ezek a tűzesetek odafigyeléssel megelőzhetőek. A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható – és ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkozniuk, több millió forintig is terjedhet a bírság – tájékoztatott
Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.

A Pilisi Parkerdő is kiadott egy közleményt a tűzgyújtással kapcsolatban, ezt itt olvashatják.

Forrás: Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Képünk illusztráció

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email