22_03_29_erdmost_nincskep

Ítéletet hirdettek a Kós építése alatt történt haláleset ügyében

22_03_29_erdmost_nincskep

Ítéletet hirdettek a Kós építése alatt történt haláleset ügyében

Szakmai felügyelet és megfelelő védőeszközök nélkül bízta meg embereit egy tíz méter magas állványzat lebontásával a vádlott, akit foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt 1 év fogházbüntetésre – 3 év próbaidőre felfüggesztve – és 500 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére ítéltek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Budapest Környéki Törvényszék közleménye szerint a vádlott szakmai felügyelet és megfelelő védőeszközök nélkül bízta meg embereit egy tíz méter magas állványzat lebontásával. Miután az egyik munkavállaló megbotlott, a kezéből kieső súlyos tárgy a társára esett, amely miatt a férfi a helyszínen életét vesztette.

Az Érdi Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat az ügyben, majd az Érdi Járásbíróság 2022. január 28-án – tárgyalás mellőzésével – hirdetett ítéletet.

Mint írják, 2020 szeptemberében egy kft. ügyvezetőjeként a vádlott részt vett egy iskola fejlesztésében. ennek részeként a bővítéshez szükséges, 10 méter magas, 12,4 méter széles homlokzati állványt kellett felépíteniük majd elbontaniuk. 2021. január 10-re esett utóbbi munkafolyamat, amellyel a terhelt egyik alkalmazottját és további négy munkavállalót bízott meg. Nekik az ügyvezető elmondta a feladatokat és kiosztott néhány munkavédelmi- és munkaeszközt, aztán magukra hagyta őket.

Ekkor az öt sértett nekilátott a feladatnak, melyet kézi tehermozgatással értek el.

Amikor egyikül a felépítmény tetején tevékenykedett, megbotlott és mivel nem volt biztosítva, a leesést úgy akadályozta meg, hogy megtámaszkodott a falban. Közben viszont kezéből kiejtett egy leadásra váró 10-12 kilogrammos elemet, amely egyik, védősisak nélküli társára esett, aki a baleset miatt olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Mivel az ügyvezető számos munkavédelmi szabályt megszegett – egyebek mellett nem bízott meg megfelelő személyt a feladatok irányítására, nem tartott munkavédelmi oktatást, nem biztosított leesés elleni védőeszközt, nem ismertette az állványzat kezelési és karbantartási szabályait – hiányosságaival okozati összefüggésben halálos baleset történt.

2022. január 28-án meghozott ügydöntő határozatában bíróság a vádlottat foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt 1 év fogházbüntetésre – 3 év próbaidőre felfüggesztve – és 500.000 forint pénzbüntetés megfizetésére ítélte. Továbbá a bíróság a férfit 1 évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól.

Mivel a döntést az ügyész, a vádlott, a védő és a többi érdekelt is tudomásul vette és nem kérték tárgyalás tartását, ezért a büntetővégzés 2022. március 4-én jogerőre emelkedett – írja a Budapest Környéki Törvényszék Kommunikációs Osztálya.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email