boldogsag_220320_pxherecom

Március 20.: A boldogság világnapja

boldogsag_220320_pxherecom

Március 20.: A boldogság világnapja

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-ben jelölte ki március 20-át a boldogság világnapjává. Az emberi lét célja a boldogság keresése – a világnap kijelölésével az ENSZ is erre szerette volna felhívni a figyelmet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A világon Bhután veszi legkomolyabban a boldogságot. Az ország kormánya ugyanis a GDP mellett GHN, vagyis a bruttó nemzeti boldogság mérését is bevezette. Ez egy olyan index, amivel a népesség kollektív boldogságát és jólétét mérik. A bhutániak ezt olyannyira komolyan gondolják, hogy a saját alkotmányukba is belefoglalták. A bruttó nemzeti boldogságot a következő tényezők alapján számítják ki:

1. az ország mentálhigiéniás állapota;
2. oktatás;
3. időgazdálkodás;
4. ökológiai folyamatok;
5. kulturális folyamatok;
6. közösségi élet;
7. egészségügy;
8. általános életszínvonal;
9. kormányzat.

A boldogság érzése sajnos nem állandó – ám ez az emberi lét velejárója. A boldog perceket, napokat nehezebb órák, hetek követhetik. Fontos azonban, hogy ne veszítsük el a hitünket. A hála érzése  nagy segítségünkre lehet ilyenkor. Érezhetünk hálát azokért a jó dolgokért, amiket kemény munkával elértünk (a munkahelyünk, a családunk) vagy azokért a szépségekért, amik éppen körbevesznek bennünket (például egy szép park, egy meleg szoba, egy kényelmes ruhadarab).

A FLOW elméletet Csíkszentmihályi Mihály magyar pszichológus dolgozta ki 1975-ben. Ez nem jelent mást, mint elmélyülést abban a tevékenységben, amit éppen csinálunk. A külvilágot ilyenkor teljesen ki tudjuk zárni, az összes probléma megszűnik, a gondjaink háttérbe szorulnak, az idő megáll. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sport, művészet gyakorlása, közös játék a gyerekekkel, kellemes beszélgetés, de akár a futószalag melletti munka is. Egy flow élmény hosszú időre feltölt energiával és boldogsággal.

Minden nap tökéletes nap a boldog pillanatokra. Ennek lehetősége mindenütt ott van. A koronavírus-járvány miatt sokat stresszelünk, aggódunk és gyakran felejtünk el mosolyogni. Álljunk meg ilyenkor és vegyük észre magunkat. Vegyük észre azokat a szép dolgokat, amelyektől igazán boldogok lehetünk.

forrás: entescom.hu, fotó: pxhere.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email