iskola-elhagyas_mti_181208

Sztrájkolnak a tanárok

iskola-elhagyas_mti_181208

Sztrájkolnak a tanárok

Bár január óta számos oktatási intézményben döntöttek úgy a pedagógusok, hogy nem veszik fel a munkát, március 16-án elindult a tanárok országos, határozatlan idejű munkabeszüntetése, melyhez több érdi intézmény pedagógusa is csatlakozott.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban hét pedagógus sztrájkol, az ő kiesett óráikat részben helyettesítéssel, részben az érintett tanárok maguk pótolják.

A kormány február 11-i rendeletében fektette le ugyanis a sztrájk új szabályait, mely szerint gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, továbbá a tanórák 50 százalékát, érettségiző osztályokban a vizsgatantárgyak óráinak 100 százalékát meg kell tartani.”

Információink szerint az Érdligeti Általános Iskola 69 fős pedagóguskarából 19-en sztrájkolnak, a tanárok pótlását helyettesítéssel oldják meg, hiszen a gyermekek bejöttek az iskolába, az alsó tagozatosok több mint 70%-a, a felsősök 86%-a van jelen.

Kerestük a többi érdi köznevelési intézményt is, a Batthyány Sportiskolai Általános Iskolában, a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumban, a Móra Ferenc Általános Iskola és EGYMI-ben, valamint a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában nem sztrájkolnak a pedagógusok. A Bolyai János Általános Iskolában bár van tanár, aki sztrájkol, Baranyi Teréz intézményvezető arról már nem tájékoztatta lapunkat, hány tanár döntött a sztrájk mellett, csupán azt közölte, a sztrájkoló tanárokat jelezték a Tankerületi Központ felé.

A Teleki iskola igazgatónőjét is megkerestük, nem szeretett volna nyilatkozni ebben a témában.

A pedagógus szakszervezetek azt szeretnék elérni, hogy

  • a tanárok illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-től a minimálbér összege legyen
  • az oktatási ágazatban, nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával – azaz visszamenőleg – emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára
  • a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen;
  • a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órát legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval, illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül.

kiemelt kép forrása: MTI

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email