22_03_29_erdmost_nincskep

Tűzgyújtási tilalom Pest megyében

22_03_29_erdmost_nincskep

Tűzgyújtási tilalom Pest megyében

A Nébih, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyeztetésével 2022. március 5-től tűzgyújtási tilalmat rendelt el Pest megyében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, hiszen a jó időben egyre többen választanak szabadtéri programokat vagy kezdik meg a kerti munkálatokat. A veszélyt egyrészt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjedhet a tűz, másrészt kockázatot jelent az emberi gondatlanság is, hiszen a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

Arról, hogy az adott napon van-e tűzgyújtási tilalom, ezen a térképen tájékozódhat: https://katasztrofavedelem.hu/55/tuzgyujtasi-tilalom-terkep

A katasztrófavédelem közleménye szerint tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is – írja az MTI. Felhívták a figyelmet, hogy a csapadékmentes időjárás miatt nagy a szárazság, ezért amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet.

A tűzoltókat az idén már több mint 3500 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága csaknem hétezer hektár. A szabadtéri tüzek miatt öt ember sérült meg. A napokban a Kis-Balatonnál 600 hektárnyi terület égett le – emelték ki.

Azt javasolták, hogy a tüzek megelőzése érdekében a dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket. Ahol engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad ezt végezni. Mindig legyen a közelben víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet – kérte a katasztrófavédelem.

A Nébih azt közölte az MTI-vel, hogy a gondatlan és szándékos tűzhasználat miatt megnövekedett a vegetációtüzek esetszáma a tűzgyújtási tilalommal eddig nem érintett megyékben is.

„A kiszáradt talaj és biomassza miatt gyors tűzterjedés alakulhat ki akár már kisebb szél vagy lejtőhatás esetén. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, valamint ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést” – figyelmeztetett a hatóság.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email