22_03_29_erdmost_nincskep

Döntöttek az óvodai beiratkozás időpontjáról

22_03_29_erdmost_nincskep

Döntöttek az óvodai beiratkozás időpontjáról

A közgyűlésben döntés született arról, hogy május 2-án, 3-án és 4-én tartják az önkormányzati óvodai beiratkozásokat a 2022/2023-as nevelési évre. A felvétel jelentkezés alapján történik, a szabad intézményválasztás jogát csak a szabad férőhelyek függvényében gyakorolhatják a szülők.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A következő nevelési évre az önkormányzat által fenntartott óvodákban május 2-án, hétfőn, 8–18 óráig, május 3-án, kedden, 8–17 óráig és május 4-én, szerdán, 8–17 óráig írathatják be gyermeküket a szülők.

A beiratkozáshoz szükséges közokiratok, dokumentumok:

  • a gyermek nevére kiállított személyazonosságot igazoló hatósági igazolványok (lakcímet igazoló hatósági igazolvány is),
  • a szülő személyazonosságát igazoló hatósági igazolványok és lakcímet igazoló hatósági igazolványa,
  • a gyermek TAJ-száma.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011-es törvény szerint a gyermeknek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson kell részt vennie. A kötelező óvodai nevelés korai fejlesztésben és gondozásban is teljesíthető.

A szülő (2022. április 15-ig benyújtott) kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti – különös méltánylást érdemlő esetben, újabb kérelem alapján annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti –, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala 2030 Érd, Budai út 7/B. mint engedélyező szerv felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja.

Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. A szülők gyakorolhatják szabad intézményválasztási jogukat, de csak a szabad férőhelyek függvényében.

Az óvoda vezetője az óvodai felvételi, átvételi kérelemnek helyt adó döntését írásban, a kérelem elutasítására vonatkozó döntését határozati formában közli a szülővel, június 3-ig. Az óvoda döntése ellen a szülő a közléstől számított tizenöt napon belül jogorvoslati eljárást megindító kérelmet nyújthat be az óvodavezetőnél. Az eljárás során a települési önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézmény esetén a jegyző jár el, és hoz másodfokú döntést.

A sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő óvodába való felvételhez a szakértői bizottság javaslata szükséges.

A Kincses és a Szivárvány óvodában, illetve tagintézményeikben fogadják azokat az SNI-s gyermekeket, akik a többi gyermekkel együtt nevelhetők, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb fennálló pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem-vagy magatartás-szabályozási zavar) küzdenek, és azon gyermekeket is, akik enyhe értelmi vagy beszédfogyatékosság okán sajátos nevelési igényűek.

Akik a hallásukat illetően érzékszervi fogyatékossággal élnek, a Fácán Tagóvodában fejleszthetők. Akik mozgásszervi fogyatékossággal élnek, az Érdi Szivárvány Óvodában, azon gyermekek, akik érzékszervi fogyatékossággal élnek (látás tekintetében), a Meseház Tagóvodában fejleszthetők.

Német nemzetiségi óvodai nevelés a Pumukli Német Nemzetiségi Óvodában (2030 Érd, Riminyáki út 17.) biztosított.

A beiratkozáshoz ki kell tölteni a beiratkozási adatlapot is (ez letölthető lesz az önkormányzat honlapjáról), de kitölthető a személyes beiratkozáskor is, a helyszínen. Az óvodai körzeteket tartalmazó dokumentum is megtekinthető a honlapon.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email