csirkecomb

Gabona, sertés, csirke: nagy drágulás jöhet

Rekordáron jegyzik az árutőzsdén májusra a búzát, kukoricát, repcét az ukrajnai háború miatt is. Raskó György agrárvállalkozó ezért nem tartja irreálisnak, hogy a minőségi étolaj ára ezer forintra ugorjon; beavatkozás nélkül minden drágul májusban, a sertéscomb és csirkemell 15-20 százalékkal.

Ha gyorsan győznek az oroszok, akkor legalább tavaszi vetés lesz – véli Raskó, aki Márki-Zay Péter szakpolitikai kabinetjének mezőgazdasággal foglalkozó tagja.

Döbbenetes mértékű gabona- és olajosmag-áremelkedés történik a nemzetközi tőzsdéken – írja a Facebookon Raskó György agrárközgazdász, nagyvállalkozó. Csütörtökön a chicagói árutőzsdén a búza jegyzése májusi határidőre 14 éves rekordárra ugrott. A kukoricajegyzések szintén kúsznak felfelé a párizsi és a chicagói árutőzsdén egyaránt, szintén 14 éves csúcsra emelkedve.

A búza és a kukorica tőzsdei ára a tavaszi határidőkre mind jóval 100 ezer forint fölé ment tonnánként forintra átszámolva (tavaly év végén a budapesti tőzsde adata szerint a takarmánykukorica és a takarmánybúza ára 90 ezer, illetve 75 ezer forint volt – helyben.hu megjegyz.). A repce még a gabonáknál is nagyobb mértékben drágult, szintén történelmi csúcsra. Mindezek hátterében az orosz-ukrán-háború és a gyengének ígérkező dél-amerikai olajosmag-termelés áll. A Világbank szerint ez újabb élelmiszer-árrobbanást okozhat, ha elhúzódik a háború és leáll a gabona és növényi olajok exportja a fekete tengeri kikötőkből – írja Raskó. Ukrajna összes tengeri kikötője blokád alatt van, a berakodás leállt.

Szerinte nem volt ijesztgetés azon nyilatkozata pár napja, hogy a jó minőségű napraforgó étolaj literenkénti bolti ára az árbefagyasztás megszűnése (május 1.) után megközelíti az ezer forintot. A mostani helyzet alapján ez szinte biztosra mondható, ha csak a kormány nem avatkozik be – fogalmaz Raskó. A búzaárak megugrása a liszt és a sütőipari termékek további emelkedését valószínűsíti, a kukoricajegyzések csúcs közeli szintje pedig tovább drágítja a sertés- és baromfihizlalást, azaz mind a sertéscomb, mind a csirkemell kiskereskedelmi ára várhatóan 15-20 százalékkal megugrik május 1. után.

Raskó felveti, hogy mi lesz, ha az ukrán gazdák a háború miatt nem tudnak vetni a tavasszal. Úgy véli, a jövőbeni áralakulást befolyásolja, hogy ha az oroszok átveszik a hatalmat Ukrajnában március végéig, akkor lesz vetés és lesz újra búza, kukorica és növényi olajexport a fekete-tengeri kikötőkből és visszacsúsznak az égbe szökött terményárak is. Már az idén nyáron.

További cikkeink

A Határtalanul Program keretében tölthetett négy napot Erdélyben az Érdligeti Általános Iskola hatvanhat diákja és hat pedagógusa. Az intézmény 4,3 millió forintot nyert el a

További cikkeink

A szakértők szerint augusztus közepe lehet a legnehezebb időszak a hazai üzemanyag-ellátásban, de egyes érdi kutakon már kedden sem lehetett kapni 95-ös benzint.

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Az érdi önkormányzat a helyi ipartestülettel együttműködve két ingyenes előadást szervez mindazok számára, akik

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email