eneregiatakarek

Az energiatakarékosság a jövőnk záloga

eneregiatakarek

Az energiatakarékosság a jövőnk záloga

A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapot március 6-án tartjuk, ez a nap a környezettudatosságra, fenntarthatóságra és az energiatakarékosságra hívja fel a figyelmet. Mutatunk néhány apró ötlet a hatékonyabb energiatakarékossághoz.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Márciusban már megízlelhetjük a tavasz hangulatát. A napsütéses órák száma nő, a késő délelőtti, kora délutáni órákban a hőmérő higanyszála is felfelé kúszik. A hideg téli napok után hőérzetünk is egyre kellemesebb lesz. Úgy érezzük tele vagyunk felszabaduló energiával. Az energiatakarékosság világnapján érdemes átgondolnunk hogyan tudunk saját háztartásunkban is energiákat felszabadítani.

Az energiatakarékosság és a környezettudatosság talán ott kezdődik, hogy felismerjük azt, hogy mi magunk tudunk tenni azért, hogy az utánunk következő nemzedékeknek is maradjon a Föld erőforrásaiból. Ugyanakkor az energiatakarékosság szorosan összefügg a pénzügyi tudatossággal is, hiszen ha takarékoskodunk az energiával, akkor a pénztárcánkban is több marad.

Nézzünk körül saját otthonunkban, több helyen lehet takarékoskodni, mint gondolnánk! Íme néhány apró ötlet az energiatakarékossághoz:

Vízzel kapcsolatos takarékossági tippek:

  • gondolhatnánk, hogy már a vízcsapból is az energiatakarékossággal kapcsolatos ötletek, gondolatok folynak…, pedig a vízzel is sokat spórolhatunk olyan apró módosításokkal, ha a zuhanyra és a kézmosócsapra víztakarékos rózsát szerelünk. Ez a beruházásunk nem óriási összeg, a vízátfolyást csökkentő perlátorok már ezer forintért, zuhanyfejek pedig két-háromezer forintért beszerezhetők, amelyekkel 60-80 százalékkal csökkenthető a vízfogyasztásunk.
  • Ha már csapok: sokszor azzal is sokat teszünk, ha rendesen elzárjuk vagy kicseréltetjük a csöpögő csapokat. Egy, percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsappal egy hét alatt egy kádnyi vizet pocsékolunk el. Az nem kevés!
  • Jó érzés, amikor elnyúlunk egy nagy kád melegvízben, de ha egy mód van rá, inkább zuhanyozzunk. Ha kádban fürdünk, körülbelül 160 liter vizet használunk el, míg zuhanyozáshoz már 60 liter víz is elég.
  • Fogmosás közben zárjuk el a csapot!
  • Amennyiben kézzel mosogatunk, csak az öblítéshez használjunk folyóvizet! Vízfelhasználás szempontjából még jobb a mosogatógép, főleg ha energiatakarékos gépre ruháztunk be, és csak akkor indítjuk be, ha az már tele van.
  • Wc-tartály vásárláskor mindenképpen válasszuk azt, ami víztakarékos öblítőtartállyal bír, esetleg tartály nélküli, így ugyanis szabályozható, ezáltal jelentősen csökkenthető a felhasznált vízmennyiség.

Árammal kapcsolatos takarékossági tippek:

  • Fogyasztói szokásaink nagyon sokszor energiavámpír hatással bírnak. Változtassunk! Kapcsoljuk le villanyt, ha nem vagyunk ott, kapcsoljuk ki a tévét, ha nem nézzük!
  • Felejtsük el a stand by-üzemmódot és a bedugva felejtett töltőket! A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint a háztartások teljes áramfogyasztásának a 15%-át az elektromos berendezések „vámpír” fogyasztása teszi ki, amikor megállás nélkül használjuk a Föld nem megújuló energiaforrását, ezzel a semmiért éljük fel a Föld tartalékait. Nem mellesleg csak Európában a semmire 13 milliárd eurót költünk évente.
  • A mosógép energiafogyasztásának közel 80 százaléka a víz melegítésére megy el. Ne indítsuk el, ha csak félig van ruhákkal, vagy használjuk a fél-programot.
  • A hűtőgép leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet + 7°C-ra állítjuk, ami a 2-3 fokozatnak felel meg. Már két foknyi csökkentéssel, vagyis +5°C-on akár 15 százalékkal növelhetjük az energiaigényét. A fagyasztóládában -18 °C elegendő a tárolásra. Érdemes rendszeresen tisztítani a hűtő hátsó részén lévő géprészeket, és a szellőzőnyílást szabadon hagyni. Ami pedig a mindennapi használatot illeti: ne tegyünk meleg ételt soha a hűtőbe, és a fagyasztóba is csak előzőleg hűtőben lehűtött ételek kerüljenek.
  • Amikor beadja a kulcsot egy izzó, cseréljük energiatakarékosra! Igen, a bekerülési költség magasabb, de az energiaigénye is jelentősen kisebb, mint a hagyományos villanykörtéké.
  • A különböző konyhai kisgépek vásárlásakor, ha van alternatíva, válasszuk a kézi erővel működtethetőt. Komolyan nem tudjuk kézzel kifacsarni a citromot és a narancsot, vagy felbontani a konzervet?
  • Jó dolog a klíma, ha kint tetőzik a hőség, de itt sem árt mértéket tartani. Felesleges már akkor beüzemelni, ha a szabadban éppen csak átlépte a hőmérő higanyszála a 25 Celsius fokot. Persze az sem mindegy, hogy mennyire akarunk hideget csinálni, nemcsak a pénztárcánk, hanem az egészségünk szempontjából is az a legideálisabb, ha a kinti hőmérséklethez képest csak 5, maximum 8 fokkal van hűvösebb a klimatizált helységben.

Nem árt odafigyelni a fűtésre-hűtésre és a háztartással kapcsolatos dolgokra, hiszen ezeken a területeken is rengeteget tehetünk az energiatakarékosságért. Ezekről bővebben itt olvashat.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email