maszk_210702

Így változik az életünk hétfőtől

maszk_210702

Így változik az életünk hétfőtől

Ami változik hétfőtől: a boltokban, intézményekben zárt térben sem kell maszkot viselni, senki sem kéri majd a védettségi igazolványt, a munkáltatók pedig nem írhatják elő többé az oltást.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az utcai, közterületi maszkviselésnek az ötmilliomodik beoltott után, tavaly május 22-én inthettünk búcsút, most hétfőtől pedig a tavaly novemberben bevezetett, a zárt terekben érvényes maszkviselési kötelezettséget is eltörlik. Bár a koronavírus-járvány a közelmúltban még naponta 70-90 ember halálát okozta és 3-4000 új megbetegedésért felelt, Magyarországon a pandémia ötödik hulláma a végéhez közeledik, így hétfőtől szinte az összes járványügyi korlátozást feloldja a kormány.

A szerdai kormányülésen hozott döntést csütörtökön jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, aki azt mondta, az ötödik hullám lecsengőben van, ezért az operatív törzs javaslatára a kormány jelentősen lazít a járványügyi szabályokon. A március 7-től hatályukat veszítő korlátozások többségét még tavaly november közepén, a pandémia negyedik hullámának felfutásakor vezették be. Hétfőtől viszont

  • megszűnik a maszkviselési kötelezettség a zárt közösségi terekben,
  • a munkáltatók már nem írhatnak elő kötelező oltást,
  • kivezetik a védettségi igazolványokra vonatkozó szabályozást.

A leglátványosabb változás, hogy ismét látunk arcokat zárt térben, hiszen a legtöbb helyen lekerülhetnek rólunk a maszkok. Be lehet lépni enélkül az élelmiszerboltokba, áruházakba, bevásárlóközpontokba, ügyfélterekbe éppúgy, mint a közintézményekbe, színházakba, mozikba, múzeumokba. Az oktatási intézményekben is megszűnik a maszkhasználat – ott, ahol eddig az egyáltalán előírás volt, hiszen igazgatói hatáskör volt az elrendelése. Fel lehet szállni maszk nélkül a MÁV és a Volán járataira, a közösségi közlekedés járműveire is. Sportrendezvényeken sem kell többé maszkot hordani, és a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során. Fontos azonban megjegyezni, hogy a maszkhasználat senki számára nem tiltott a továbbiakban sem, egyéni döntése alapján ezután is igény szerint hordható bárhol.

Érdekesség, hogy Gulyás Gergely miniszter csütörtöki bejelentése szerint az egészségügyi intézmények (például kórházak, háziorvosi- és szakrendelők) zárt tereiben, valamint az idősotthonokban továbbra is hordani kell a maszkot, ám a pénteken este megjelent kormányrendelet ezeket a kivételeket is eltörölte. A rendelet 10-es paragrafusa ugyanis teljes egészében hatályon kívül helyezi az erőforrástárca 31/2021-es rendeletét „az egészségügyi és szociális intézmények területén történő maszkviselés szabályairól”.

Fontos változás, hogy hétfőtől megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamilyen szolgáltatás igénybevételét. Megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány sport- és kulturális rendezvényekre, koncertekre, az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvényekre sem. Feloldják a Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat. A védettségi igazolványnak azonban külföldre utazáskor még lehet szerepe, hiszen az egyes országok továbbra is maguk határozzák meg, hogy az oltás(ok) meglétét és/vagy a fertőzésen való átesést igazoló Covid-igazolványhoz kötik-e a belépést.

A korlátozások megszüntetése az egészségügyi ellátórendszerben is változásokat hoz. Mint azt a koronavirus.gov.hu-n is közölték, „a kórházak is visszatérnek a normál működési renddhez”. Vagyis a koronavírusos betegek ellátását az erre kijelölt kórházak továbbra is elvégzik, de a járvány miatt halasztott műtéteket és kezeléseket is pótolják, emellett továbbra is biztosítják az kórházi oltópontok működését.

Kásler Miklós miniszter mentesítette a koronavírusos betegek ellátása alól azokat a kórházakat, ahol az ilyen betegek ellátására elkülönített ágyszám 50 százalék alatt van.

A koronavírusos betegek ellátását az erőforrástárca szakmai irányítása alatt működő Országos Kórházi Főigazgatóság az irányító intézmények bevonásával a szükségletekhez igazodva, „rugalmas kapacitástervezéssel” osztja fel ezentúl a kórházak között – írták. Hozzátették, hogy az enyhítés az Országos Mentőszolgálatra nem terjed ki, „a betegszállításban továbbra is minden mentőegységnek részt kell vennie”.

Gulyás miniszter előzetes közlése alapján további változás, hogy megszűnik az az intézkedés is, amely alapján a munkáltató oltásra kötelezheti a munkavállalókat. A miniszter – miként a maszkviselésnél is – csütörtökön még e témában is a kivételek között említette az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozókat, és az MTI-vel a Kormányzati Tájékoztatási Központ is azt közölte pénteken, hogy „az oltás felvétele továbbra is elvárt az egészségügyi és a szociális dolgozóktól, valamint a honvédelemben”, a végül pénteken este megjelent kormányrendelet alapján pedig valóban, ez az utóbbi három ágazat kivétel, ezeknél elrendelhető az oltás.

Van azonban más is, ami nem változik, ez pedig a kormányzat joga arra, hogy a járványhelyzettel összefüggésben rendeleti úton intézkedhessen.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email