orvosvaltas (1)

Olyan nincs, hogy valaki háziorvos nélkül maradjon

orvosvaltas (1)

Olyan nincs, hogy valaki háziorvos nélkül maradjon

Bár hivatalosan lehet, Érden gyakorlatilag lehetetlen felnőtt háziorvost váltani, annyira túlterheltek a praxisok. Kicsit jobb a helyzet a gyermekorvosi ellátásban, könnyebben lehet érvényesíteni a szabad orvosválasztást. Dr. Varga Emese felnőtt háziorvost és dr. Benkó Márta gyermekorvost kérdeztem.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dr. Varga Emese, Érden praktizáló felnőtt háziorvos arról számolt be, hogy bár sok háziorvos van Érden, a beköltözések révén a lakosságszám folyamatos növekedése miatt túlterheltek a praxisok, amire a Covid csak rátett még egy lapáttal.

„Számunkra is új dolog a koronavírus, mi is tanuljuk még, hiszen az orvosi tevékenységünk alatt nem volt ilyen volumenű járvány. Napról napra változtak a dolgok, amit számunkra is nehéz volt követni.”

Hozzátette, hogy háziorvosváltással kapcsolatban alapból is nagy a megkeresés, a járványhelyzet alatt viszont nem nőtt a háziorvost váltani szándékozók száma. Az újonnan Érdre költözőknek azt javasolja, tájékozódjanak az erd.hu internetes oldalon, ott ugyanis megtalálják az összes háziorvosi körzetet és körzethatárt, és mindenki meg tudja nézni a lakcím szerinti háziorvosát, a rendelési idejét és elérhetőségét.

„Első körben érdemes e-mailt írni, nagyon sok munkatársnak van már ilyen elérhetősége, hiszen a telefonvonalak is rettenetesen túlterheltek, és nagyon megnehezíti a betegellátást, hogy a telefonok folyamatosan csörögnek.”

Lakcímkártya és tajkártya kell a bejelentkezéshez, és az előző háziorvostól hivatalosan kikérik a betegkartont. A doktornő elmondta, hogy területi ellátási kötelezettség van, vagyis azt a pácienst nem utasíthatja vissza, aki lakóhelye szerint az ő körzetébe tartozik. Ha valami nagyon komoly bizalmatlanság, elégedetlenség bontakozott ki, akkor az orvosnak joga van ugyan elutasítani a beteg ellátását, de úgy, hogy meg kell szerveznie, hogy a beteg egy másik orvoshoz kerüljön, ám ez nagyon ritka.

„Olyan nincs, hogy valaki háziorvos nélkül maradjon.”

A problémák akkor kezdődnek, amikor egy páciens nem elégedett az orvosával, és szeretne váltani. Ez ugyanis szinte lehetetlen.

„Szabad orvosválasztás van, de amellett, hogy borzasztóan leterheltek a praxisok, sajnos nem motivált a háziorvos abban, hogy minél több beteget befogadjon, mert egy bizonyos létszám fölött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ezt nem finanszírozza.”

Hozzátette, így is lényegesen magasabb a betegszám, mint amit a NEAK finanszíroz. E tekintetben jobb a helyzet a gyermekorvosi ellátásban, könnyebben megy a váltás. Bár most is rengeteg a beteg gyermek, de mégsem annyira leterheltek a gyermekorvosok, mint felnőtt háziorvos kollégáik. Minderről már dr. Benkó Márta házi gyermekorvos beszélt, aki azt mondta, ha valaki másik orvost szeretne a gyermekének, egyszerűen csak jelentkezni kell a gyermek tajkártyájával az új orvosnál, akihez járni szeretne.

„Az előző háziorvostól egyszerűen kikérjük a dokumentációkat. Sosincs nézeteltérés vagy harag, ha valaki más orvost választ, és nem is kell az előző háziorvosnak szólni, mert a kikérő hivatalból megy, a szülő aláírja, elküldi az előző háziorvosnak, ő pedig elpostázza a dokumentációt.”

Dr. Benkó Márta is hangsúlyozta, csak úgy, mint felnőtt háziorvos kollégái, egyetlen esetben utasíthatnak el pácienst, ha a területén kívülről érkezik, ekkor viszont indokolni sem kell.

„Aki azonban a területi ellátási kötelezettségembe tartozik, azt nem utasíthatom el”

– fogalmazott a gyermekorvos. Egyébként arra is van lehetőség, hogy akár más városba praktizáló gyermekorvost válasszunk, Benkó Mártához például Százhalombattáról, Tárnokról, Sóskútról és Pusztazámorról is járnak. De ez fordítva is igaz, hiszen olyanra is van példa, hogy valaki kiköltözik Érdre, de marad a korábbi gyermekorvosnál, mert annyira elégedett vele, és vállalja az ezzel járó több utazást. Dr. Benkó Márta tapasztalata az, hogy az új lakosok mindig körbekérdezik a szomszédokat, ismerősöket, hogy kit ajánlanak, vagy ki a területileg illetékes gyermekorvos, illetve hogy meg vannak-e vele elégedve. Sokan úgy keresik fel őt, hogy területileg hozzá tartoznak, és ezért hozzá szeretnének járni.

„Van, akinek az a szempont, hogy itt lakik a rendelő mellett, más meg inkább autózik egy olyan orvoshoz, akiről biztosan tudja, hogy megbízhat benne. Számtalan esetben találkozunk olyan esettel, hogy egy család elköltözik Érdről, de továbbra is hozzánk szeretne járni, és természetesen örömmel vállalom.”

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email