hulladekert_facsemete_190405

Ezek a legfontosabb februári teendők a kertben

Tévedésben van, aki azt gondolja, hogy az év elején nincs igazán sok tennivaló a kertben. Valójában ez az időszak kiváló alkalom arra, hogy rendszerezzen és számot vessen az ember, foglalkozzon a növényvédelemmel és előre tervezzen egy kicsit.

A február mindig fordulópont egy kert életében: kint még hideg van, de már érkeznek a tavasz első jelei. A napok egyre hosszabbodnak, és lassan felébrednek földben szunnyadó magok és virághagymák.

Rövidesen hajtani kezdenek a lágyszárúak, és megjelennek az első rügyek a fákon. Ebben a hónapban, ahogy a természetnek, a kertészeknek is fel kell készülniük a tavaszra. Vannak olyan tennivalók, amelyeknek már most neki lehet látni, ezzel könnyítve meg a tavaszi kerti munkákat, amelyek március-áprilisban várnak az emberre. Az Érd FM 101.3 reggeli műsorában a Bundáskenyérben Bálint Károly, ketrtépítő mérkökkel beszélgettünk.

Február elejétől előbb a csonthéjasok, később az almástermésű fák kezdenek ébredezni. Megindul a gyökértevékenységük, vizet vesznek fel a talajból, a sejtjeik megduzzadnak, állományuk hígabb lesz, aminek következtében könnyebben megfagy. Ilyenkor egy átmeneti meleg időszak utáni fagyhullám katasztrofális lehet, a kajszi, az őszibarack, a mandulafák termőrügyeinek a szövetállománya elbarnul, ezekből már nem lesz virág és abból gyümölcs.

A tavaly lehullott lombokat össze kell gyűjteni, és aki tudja, komposztálja is azt. Emellett hasznos lehet már most jól megforgatni a komposzthalmot.

A kiszáradt, elhalt fákat ilyenkor jó kiszedni, illetve itt az alkalom megszabadítani a növényeket a régi, fán maradt gyümölcsöktől, termésektől és száraz virágmaradványoktól. A munkát a kártevők, betegségek megelőzésével lehet folytatni, a február ugyanis a fatisztogatási feladatok hónapja is. A beteg gallyakat le kell vágni és éles késsel el kell távolítani a kártevők jól látható alakjait. Érdemes időt fektetni a fák törzsének, vázágainak tisztogatására is: ez azért hasznos, mert a kéreg repedéseiben a gombabetegségek spórái, kártevők tojásai találhatnak téli menedéket.

Aki már februárban elkezdené a veteményezést, annak két dologra kell figyelnie: az egyik, hogy mit lehet ilyenkor ültetni, a másik pedig az időjárás alapos megfigyelése. Ha tudja az ember, hogy ebben a hónapban mit érdemes vetni, milyen feltételek szerint, és ehhez alaposan figyelemmel kíséri az aktuális időjárást, akkor már biztos lehet abban, hogy sikerrel fog járni a termesztésben.

A szakemberek szerint ugyan februárban már a tél utolsó heteit vészeli át az ember és a természet, az időjárás ilyenkor még eléggé kiszámíthatatlan: a hideg és az enyhe időszakok váltják egymást, ezért a talaj hol fagyos, hol pedig felázott. Sokan csábulnak el és kezdenek hozzá a szabadföldi ültetéshez és veteményezéshez, a szakértők mégis azt tanácsolják, mindenki inkább fedett helyen, cserepekben, palántázó edényekben kezdje el az ültetést. Lehetőleg olyan helyen, ahol nincs fagy, de sok a napsütés.

További cikkeink

További cikkeink

Útjavítás, fűnyírás közműépítés – ezeket a munkákat végzik szerdán az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény munkatársai.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email