hulladekert_facsemete_190405

Ezek a legfontosabb februári teendők a kertben

hulladekert_facsemete_190405

Ezek a legfontosabb februári teendők a kertben

Tévedésben van, aki azt gondolja, hogy az év elején nincs igazán sok tennivaló a kertben. Valójában ez az időszak kiváló alkalom arra, hogy rendszerezzen és számot vessen az ember, foglalkozzon a növényvédelemmel és előre tervezzen egy kicsit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A február mindig fordulópont egy kert életében: kint még hideg van, de már érkeznek a tavasz első jelei. A napok egyre hosszabbodnak, és lassan felébrednek földben szunnyadó magok és virághagymák.

Rövidesen hajtani kezdenek a lágyszárúak, és megjelennek az első rügyek a fákon. Ebben a hónapban, ahogy a természetnek, a kertészeknek is fel kell készülniük a tavaszra. Vannak olyan tennivalók, amelyeknek már most neki lehet látni, ezzel könnyítve meg a tavaszi kerti munkákat, amelyek március-áprilisban várnak az emberre. Az Érd FM 101.3 reggeli műsorában a Bundáskenyérben Bálint Károly, ketrtépítő mérkökkel beszélgettünk.

Február elejétől előbb a csonthéjasok, később az almástermésű fák kezdenek ébredezni. Megindul a gyökértevékenységük, vizet vesznek fel a talajból, a sejtjeik megduzzadnak, állományuk hígabb lesz, aminek következtében könnyebben megfagy. Ilyenkor egy átmeneti meleg időszak utáni fagyhullám katasztrofális lehet, a kajszi, az őszibarack, a mandulafák termőrügyeinek a szövetállománya elbarnul, ezekből már nem lesz virág és abból gyümölcs.

A tavaly lehullott lombokat össze kell gyűjteni, és aki tudja, komposztálja is azt. Emellett hasznos lehet már most jól megforgatni a komposzthalmot.

A kiszáradt, elhalt fákat ilyenkor jó kiszedni, illetve itt az alkalom megszabadítani a növényeket a régi, fán maradt gyümölcsöktől, termésektől és száraz virágmaradványoktól. A munkát a kártevők, betegségek megelőzésével lehet folytatni, a február ugyanis a fatisztogatási feladatok hónapja is. A beteg gallyakat le kell vágni és éles késsel el kell távolítani a kártevők jól látható alakjait. Érdemes időt fektetni a fák törzsének, vázágainak tisztogatására is: ez azért hasznos, mert a kéreg repedéseiben a gombabetegségek spórái, kártevők tojásai találhatnak téli menedéket.

Aki már februárban elkezdené a veteményezést, annak két dologra kell figyelnie: az egyik, hogy mit lehet ilyenkor ültetni, a másik pedig az időjárás alapos megfigyelése. Ha tudja az ember, hogy ebben a hónapban mit érdemes vetni, milyen feltételek szerint, és ehhez alaposan figyelemmel kíséri az aktuális időjárást, akkor már biztos lehet abban, hogy sikerrel fog járni a termesztésben.

A szakemberek szerint ugyan februárban már a tél utolsó heteit vészeli át az ember és a természet, az időjárás ilyenkor még eléggé kiszámíthatatlan: a hideg és az enyhe időszakok váltják egymást, ezért a talaj hol fagyos, hol pedig felázott. Sokan csábulnak el és kezdenek hozzá a szabadföldi ültetéshez és veteményezéshez, a szakértők mégis azt tanácsolják, mindenki inkább fedett helyen, cserepekben, palántázó edényekben kezdje el az ültetést. Lehetőleg olyan helyen, ahol nincs fagy, de sok a napsütés.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email