adozasPixabay

Visszamenőleg is járhat a családi adó-visszatérítés

adozasPixabay

Visszamenőleg is járhat a családi adó-visszatérítés

Azok is megkaphatják, akik felváltva nevelik a gyereket. Azt viszont ellenőrizni fogják, hogy a közös felügyeleti jog ténylegesen fennáll-e.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Visszamenőleg is járhat a családi adó-visszatérítés, ha a feltételek fennállnak – áll a Pénzügyminisztérium közleményében. Ez jellemzően azoknak a szülőknek lehet segítség, akik felváltva nevelik gyermeküket.

A visszatérítés akkor jár, ha a családi pótlék 50-50 százalékos folyósítására vonatkozó kérelmüket legkésőbb február 28-ig benyújtják a kormányhivatalhoz. Aki 2021-ben akár csak egy napig is jogosult volt a családi pótlékra, így a családi kedvezményre, az jogosult az adó-visszatérítésre is. „Az adó-visszatérítés szempontjából most különösen fontos lehet, hogy decemberre visszamenőleg is meg lehet állapítani családi pótlékot” – írják. A hatóságok vizsgálják azt is, hogy a felváltva gondozás saját háztartásban és a közös szülői felügyeleti jog ténylegesen fennáll-e.

A minisztérium adatai szerint jelenleg valamivel több, mint 4500 olyan, felváltva gondozott gyermek van, akiknek a szülei megosztva kapják a családi pótlékot. 2020 októbere óta csaknem megduplázódott az érintettek száma. A minisztérium szerint sokan nem tudják, mit kell tenniük és mit kell tudniuk ahhoz, hogy a családi adó-visszatérítést mindkét, külön élő szülő igénybe vehesse. Ehhez ugyanis nem elég önmagában az, hogy a gyerekeiket egyenlő időszakokban saját háztartásukban gondozzák, például a gyermek egy hétig az édesanyánál egy hétig az édesapjánál lakik. Ezt a tényt be is kell jelenteni a családtámogatási szervnél azért, hogy megtörténjen a családi pótlék megosztása. Ez feltétele annak, hogy ugyanarra a gyerekre mindketten igénybe vehessék az adó-visszatérítést.

A kérelmet a jelenleg családi pótlékban részesülő szülő lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani, és csatolni kell egyrészt a szülők arról szóló közös nyilatkozatát, hogy a gyermek gondozásáról, neveléséről saját háztartásaikban felváltva gondoskodnak, másrészt az eddig ellátásban nem részesülő szülő nyilatkozatát arról, hogy hova kéri a családi pótlék felének folyósítását.

Azok a szülők, akik február 28-ig benyújtják a családi pótlék megosztására vonatkozó kérelmüket, szja-bevallásukban vehetik igénybe az adó-visszatérítést, amiben segít a NAV által készített bevallás-tervezet.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email