22_03_29_erdmost_nincskep

COVID protokollok

22_03_29_erdmost_nincskep

COVID protokollok

Könnyű elveszni a karantén szabályokban, hiszen a vírus már több mint két éve velünk van, és ez idő alatt rengetegszer módosították. Következő cikkünkben a koronavirus-kisokos.eu összefoglalója alapján igyekszünk elmagyarázni, milyen szabályok vannak érvényben fertőződés és kontakt esetében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ha tüneteid vannak és találkoztál koronavírus fertőzöttel

Ha a koronavírusra jellemző tüneteket mutatsz, és kapcsolatba kerülhettél valakivel, aki fertőzött, az azt jelenti, hogy koronavírus gyanús esetnek minősülsz.

Ezek a tünetek sok más betegségre is jellemzőek lehetnek, ezért a gyanús eseteket a hatályos protokoll szerint mindenképpen tesztelni kell antigén (Ag) vagy PCR teszttel.

Ez alól kivételt jelent, hogyha valamilyen okból ellátásra szorulsz, kórházba kerülsz, vagy ha a munkád során te magad betegeket látsz el – ilyen esetben ha tüneteid vannak, kötelező tesztelni, akár volt kontaktusod koronavírus fertőzöttel, akár nem (NNK eljárásrend 2.3.1 alpontja szerint).

A teszteléssel kapcsolatban a háziorvosod tud segíteni. A teszt a rendelőben vagy az otthonodban történik majd, amit – mivel koronavírusos lehetsz – más okból nem szabad elhagynod.
Az eredmény néhány nap alatt lesz meg: ha pozitív lesz, akkor megerősített koronavírusos esetnek kell tekinteni téged, és az ennek megfelelő szabályok vonatkoznak rád. Amíg várod a teszteredményt, gyanús esetként is fontos az elkülönítésed, hiszen könnyen lehet, hogy fertőző vagy. Ha megkapod a teszteredményt, és az pozitív, akkor hatósági karanténba kerülhetsz, ahol a rendőrség ellenőrizheti, hogy tényleg otthon maradsz-e. A karantén a tüneteid kezdete után minimum 7 napig tart, és akkor ér véget, ha meggyógyultál, és legalább 3 napja nincsen lázad (2.2.1.B pont szerint). Ha ezek a feltételek teljesülnek, további tesztelésre (alapesetben) nincsen szükség, az elkülönítésednek vége van.

Ha már 5 nap elteltével úgy érzed, hogy meggyógyultál, akkor végeztethetsz antigén (Ag) gyorstesztet, hogy hamarabb szabadulhass. Ha az eredmény negatív, akkor az elkülönítésnek vége, de ha pozitív, meg kell várnod az első tünetektől számított hetedik napot.

Ha a fertőzés miatt egyáltalán nem voltak tüneteid, akkor a karantén a pozitív teszted napja után 7 napig tart (az NNK eljárásrend 2.2.1.B pontja szerint). Ilyenkor is van lehetőséged az 5. napon antigén (Ag) tesztet csináltatni: ha ez negatív, akkor két nappal hamarabb szabadulsz.

Ha koronavírusossal találkoztál

Ha szoros kapcsolatba kerültél koronavírusos fertőzöttel, akkor kontakt személy vagy. Ez nem jelenti azt, hogy biztosan beteg leszel, de fontos, hogy egy időre elkülönítsenek téged, mert fertőző lehetsz. Emiatt úgynevezett járványügyi megfigyelés alá kerülsz, ami 7 napig tart (az NNK eljárásrend 3.1 alpontja szerint). Ez azt jelenti, hogy otthon, vagy más, a hatóság felé bejelentett helyen kell tartózkodnod, és onnan 7 napig nem mehetsz ki. Az első napnak az számít, amikor kapcsolatba kerültél a koronavírus fertőzöttel. Ha az 5. napon sem jelentkeznek tüneteid, akkor végeztethetsz antigén (Ag) gyorstesztet: ha ez negatív, akkor az elkülönítésed rögtön feloldható.

Az elkülönítés nem kötelező, ha nem kerültél a fertőzöttel szoros kapcsolatba.

További kivételt jelent, ha van érvényes védettségi igazolványod, mert korábban koronavírusos voltál, vagy be vagy oltva: ilyenkor mentesülsz a karantén alól, akkor is, ha szoros kontaktusban voltál a beteggel vagy fertőzöttel.

Ha az elkülönítésed alatt bármikor koronavírusra jellemző tüneteket tapasztalsz, onnantól koronavírus gyanús eset vagy, és kötelező téged tesztelni. Ezért nem kell fizetned: a tesztet a háziorvosodtól kérheted.

Ha tesztelni fognak koronavírusra

Ez az antigén gyorstesztet, vagy a PCR tesztet fogja jelenteni. Mindkettőhöz az orrodból (vagy ritkábban a torkodból) vesznek majd mintát vírus kimutatás céljából. Az antigén tesztek érzékenysége kisebb, de cserébe nem kell az eredményre várni. Ha az antigén teszt nem mutat ki vírust, de mégis gyanús, hogy beteg lehetsz, PCR teszthez is vesznek tőled mintát, amiről itt tudhatsz meg többet.

Ha negatív a teszteredmény

Az azt jelenti, hogy valószínűleg nem vagy koronavírusos. De jó ha tudod, hogy minden igyekezet ellenére egy teszt sem tévedhetetlen.

Ha negatív teszteredményt kapsz, de a tüneteid továbbra sem enyhülnek, netán rosszabbodnak, előfordulhat, hogy a tesztedet meg kell ismételni, mert a mintavétel, vagy vizsgálat során valami hiba történt.

Bizonyos speciális esetekben (ha egészségügyben, vagy szociális intézményben dolgozol) legalább 15 nap, vagy a tünetek jelentkezése utáni 7. napon végzett negatív gyorsteszt kell ahhoz, hogy biztosan meggyőződjenek róla hogy már nem fertőzöl, és visszamehetsz olyan közösségbe, ahol a fertőzésveszély fokozottabb.

Ha pozitív a teszteredmény

Ha a PCR vagy antigén teszted pozitív, akkor megerősített koronavírusos eset vagy. Ez azt jelenti, hogy ha a tüneteid nem túl súlyosak, akkor otthon lábadozhatsz, de mivel fertőző vagy, hatósági karanténba kerülhetsz, ahol a rendőrség ellenőrizheti, hogy tényleg otthon maradsz-e.

A karantén időtartama ilyenkor a gyógyulásig tart: a tüneteid jelentkezése után minimum 7 napig otthon kell lenned, és csak akkor hagyhatod el a házi karantént, ha már 3 napja láztalan vagy (az NNK eljárásrend 2.2.1.B pont szerint).

A szabály akkor is vonatkozik rád, ha ezalatt egyáltalán nem mutatsz tüneteket: a pozitív teszt után 7 napig otthon kell maradnod (ami az 5. napon negatív antigén teszt eredmény esetén hamarabb feloldható).

A házi karantén feloldásához külön tesztre nincs szükség.


Ha külföldről érkeztél

Ha a dél-afrikai régióból érkezel, az ott terjedő omikron variáns miatt kötelező számodra a 10 napos karantén, ami alól jelenleg a védettségi igazolvány vagy negatív PCR teszteredmény sem ad felmentést. Az érintett régióba a következő országok tartoznak: Botswana, a Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Lesothó, Mozambik, Namíbia és Zimbabwe.

A jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében ha külföldről érkezel és nincsen védettségi igazolványod, akkor 10 nap hatósági karantén vár rád, akkor is, ha nem mutatsz semmilyen tünetet, és nem találkoztál fertőzöttel (3. §).

Ez alól 2 negatív PCR eredménnyel mentesülhetsz: a kettő között maximum 5 nap, és minimum 48 óra kell hogy elteljen. Ha tesztelésre mész, akkor természetesen elhagyhatod az otthonodat, de csak akkor. (A jogszabály jövőben változni fog, 2022. feburár 15-től kezdődően elegendő lesz egy darab 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredmény is.) További kivételekről itt találsz információt.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email