mezhelyzet

Megfizethetetlen drága lett a méz

Kevés a méz a piacon a tavalyi gyenge termés miatt, ráadásul nem csak a kínálat alacsony, a magas árak miatt a belföldi mézcsomagolók és a külföldi vevők sem jelentkeznek kereslettel - írja szerdai a Világgazdaságra hivatkozva az MTI.

A kedvezőtlen időjárás miatt 2021 ismét rossz év volt a méhészek számára, az akácméz egyedül a Tiszántúlon hozott jó termést.

Boross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint a belföldön eladott akácméz 90 százalékát a méhészek értékesítik közvetlenül, és csak 10 százaléknyi megy a boltokba.

Az ok az, hogy a méz felvásárlási ára magasra emelkedett, erre a mézkiszerelő és a kiskereskedő is ráteszi a saját hasznát, és az így kialakult árat már nem fizetik meg a vásárlók. A termelők a piacon kilónként 3 és 4,5 ezer forint között árulták az üveges akácmézet.

A nemzetközi piacon is megemelkedett a természetes méz ára, ezért is mentek történelmi csúcsra a felvásárlási árak. Virágmézből a tavalyi évhez hasonlóan az idén is hiány lesz, mert a termés már elment exportra. Boross szerint a hordós export ismét 15 ezer tonna körül lesz.

Nem csoda, ha az elmúlt időszakban a polcokon feltűntek az importmézek. A kínaival még óvatosak a beszállítók, de az ukrán méz már hasít.

A magyar méhészeti ágazat évente hárommilliárd forint támogatást kap, ennek a felét az uniós, másik felét pedig a hazai költségvetés finanszírozza.

További cikkeink

Ritka dolog, hogy a város polgármesterétől veheti át egy édesapa a lánya születési anyakönyvi kivonatát - igaz, az sem túl gyakori, hogy a pici egy

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email