alberlet

Olykor az albérlet a legjobb megoldás, Érden is

alberlet

Olykor az albérlet a legjobb megoldás, Érden is

Mi, magyarok még mindig saját lakásra törekszünk, de sokan kényszerülnek rövidebb-hosszabb időre albérletbe, sőt akadnak olyanok is, akik vásárolhatnának saját ingatlant, mégsem teszik. Bakó Norberttel, az Otthon Plusz Ingatlanközvetítő Iroda vezetőjével beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bakó Norbert elmondta, Érden körülbelül 2500-3500 Ft/m²/hó+rezsi ár körül lehet találni kiadó ingatlant, mely függ a típustól (lakás vagy ház), a minőségtől (új, újszerű, modern vagy szerényebb) valamint az elhelyezkedéstől (infrastruktúra, lakókörnyezeti tényezők).

„A kisebb m²-hez magasabb, míg a nagyobb m²-hez alacsonyabb ár párosul.”

Ez azt jelenti, hogy egy kétszobás panellakást körülbelül 120 000 forintért tudunk bérbe venni. Érden a kiadó lakások közül a kisebb, 35–60 m² közöttiek a legkelendőbbek, ezek jellemzően garzonok, 1 szoba+nappalis, illetve 2 szoba+nappalis ingatlanok. Iker- és családi házak esetében nagyobb a szórás mind méretben, mind korszerűségben. Ebben a kategóriában megtalálható a 70-es, 80-as években épült kockaháztól kezdve a fiatal építésű, modern házakon át az exkluzív házakig minden. Ennek következménye, hogy az árak is szélesebb 150 000–400 000 Ft skálán mozognak.

A szakember azt szokta javasolni a bérbeadóknak, hogy konyhabútor és alap konyhagépek legyenek a kiadó ingatlanban, míg a többi bútor az aktuális bérlő igényeitől függ. Bakó Norbert tapasztalata, hogy amikor kedvezőek a lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatások, akkor kicsit visszaesik az albérlet utáni kereslet, mert többen döntenek a vásárlás mellett.

„Ettől függetlenül folyamatosan van kereslet a kiadó ingatlanokra, mert több olyan élethelyzet lehet, mely nem indokol vásárlást.”

Mint mondta, egyedülállók, fiatal párok, munka miatt épp a környéken dolgozók, átmeneti jelleggel családok szoktak albérletbe költözni. Ennek oka sok esetben az anyagi lehetőségekben keresendő, hiszen nem mindenki tud lakást vásárolni. Amikor a fiatalok önállósodnak, különköltöznek a szülőktől, vagy épp saját családot alapítanak, de akár válás, különköltözés esetében is eleinte az albérlet jelenthet megoldást.

„Előfordul az is, hogy csúszik a vásárolt ingatlan átadása, vagy épp eladták a sajátot, és amíg nem találnak vagy tudnak másikat venni, átmenetileg bérelnek.”

Az ingatlaniroda vezetője hangsúlyozta, hogy Magyarországon – ahogy ez köztudott – a tulajdonjoggal való rendelkezés az első számú igény. Aki teheti, vásárol. Akkor lehetne pénzkidobásnak nevezni a bérlést, ha egyébként lenne lehetőség sajátot vásárolni. Viszont rengeteg olyan élethelyzet van, amire pont a bérlés a legjobb és talán az egyetlen megoldás.

„Szokták mondani az ügyfelek is, hogy bérleti díj helyett inkább a saját lakás törlesztőjét fizetnék, de ez csak akkor tud megvalósulni, ha együttesen teljesül két feltétel: szükséges önerővel rendelkezik a vevő, illetve hitelképes.”

Bizonyára vannak olyanok, akiknél nem teljesülnek ezek a feltételek együttesen, ezért hiába szeretnék fizetni a sajátjuk törlesztőjét, nem tehetik meg, de olyanok is lehetnek, akik ugyan vásárolhatnának, mégsem teszik. A szakember tapasztalata szerint az ilyen lakosok hosszú távon nem kötődnek az adott településhez, másik városba vagy külföldre kívánnak majd költözni, vagy még nem döntötték el, hogy itt telepednek le vagy máshol. De szép számmal vannak olyanok is, akik nem szeretnének több tíz évre elköteleződni a banki hitelekkel.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email