szikratoroklaszlo_220112

Szikrázó évkezdet

szikratoroklaszlo_220112

Szikrázó évkezdet

Koronavírus ide vagy oda, a Szikra Tehetséggondozó Egyesület kiemelkedő évet zárt, és 2022-ben még több programot szerveznek, mint 2021-ben, a rendőrségi érzékenyítéstől a jótékonysági futásig, ráadásul nemcsak Érden, hanem országosan.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kezdjük a legnagyobb eredménnyel: a Szikránál most már több mint kétszáz autista gyermekkel foglalkoznak hétről hétre, tizenöt segítő, fejlesztő szakember közreműködésével.

„Működésünk nyolcvan százalékát ez a munka teszi ki – ami kifelé ugyan nem látványos, nem hír, de a legfontosabb” – hangsúlyozta Zádori Henrietta, az egyesület elnöke, aki beszámolt a „maradék húsz százalékról” is, amire szintén nagyon büszkék lehetnek.

„Több sikeres pályázatunk is volt, nemcsak mint induló, hanem mint kiíró szervezet is. Utóbbiak közé tartozik az a pályázat, melynek keretében az év legjobb gyógypedagógusait kerestük és találtuk meg, és az is nagy öröm, hogy nyáron hetven autista gyermeket táboroztattunk ingyen. Az év egyik legsikeresebb eseménye az MVM Zenergia volt, ahol a teljes koncertbevételt egyesületünk kapta meg az emberek szavazatai alapján. Részt vehettünk egy mentorprogramban, ahol negyven atipikus tehetséget mentorálunk. Ez a projekt ugyan még 2020-ban indult, de be tudok számolni olyan programról is, ami 2021-ben kezdődött: Tudor-körrel, karatéval, lovas fejlesztéssel, speciális úszással segítettünk a gyerekeknek” – fűzte hozzá Zádori Henrietta.

És ezzel nincs vége: a MOL Gyermekgyógyító Alapítvány jóvoltából féléves művészetterápiát tudnak biztosítani harminckét gyereknek, és ingyenes szülősegítő programmal is támogatják az autizmus által érintett családokat. Havonta egyszer szülőklubot szerveznek a Szülő 2021 pályázat jóvoltából, szakemberek bevonásával. A Gyermekjóléti Szolgálat segítségével pszichoterápiás foglalkozásokat tartanak autista gyerekeket nevelő szülőknek.

A hétköznapok színesebbek lettek: 2021-ben jóval több családi napot tartottak, ahová a szülők, nagyszülők, testvérek is eljöhettek, és együtt kapcsolódhatott ki a család. A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet jóvoltából megrendezték Magyarország első autizmusbarát Mikulás-ünnepét, nagy sikerrel. Az is mérföldkő az egyesület számára, hogy az Autisták Országos Szövetségének tagszervezetévé vált.

A Szikra hírét vitte az országban egy különleges kezdeményezés: „Az Együtt az Autistákért Alapítvány nekünk gyűjtött a Bazilikánál rendezett adventi sütivásáron, ami hatalmas szó volt, nem beszélve arról, hogy számtalan híres emberrel találkozhattunk, és a gyerekek árusíthattak is” – emelte ki Zádori Henrietta.

A Szikra tavalyi éve a Civil Licittel zárult: az egyesület egyik tagcsaládja számára gyűjtöttek, ahol egy leukémiás autista gyermeket nevelnek. A liciten és egyéb felületeken két hónap alatt hárommillió forintot gyűjtöttek össze arra, hogy a kisfiú otthonában steril szobát és fürdőszobát alakíthassanak ki.

„Akár a programok, akár az elérés számát tekintjük, minden évben übereljük az előző esztendő eredményeit. Folyamatosan fejlődünk, bővülünk. A nyári táborunk például tavalyelőtt negyven, tavaly már hetven gyereket tudott fogadni ingyen, idén pedig száz résztvevőre tervezünk. És ami fontos, nemcsak itt helyben, Érden, hanem az ország más településein is szeretnénk táboroztatni, mert a jelzések alapján erre igény van, és az ország több pontján vannak Szikra-gyerekek. Büszkék vagyunk arra is, hogy tehetségpont lettünk, ráadásul az egyetlen az országban, amely atipikus (autista, ADHD-s) tehetségekkel foglalkozik. Egyre többen meghallják a hangunkat, és értik meg, hogy az autista gyerekeket nem beskatulyázni kell, hanem megtalálni, hogy ki miben tud kiteljesedni, és ebben segíteni. Próbáljuk az autizmus pozitív oldalát is kiemelni. Jövő évi legfontosabb tervünk a rendőrségi érzékenyítő program: szeretnénk eljutni a hazai kapitányságokhoz, polgárőrökhöz, és beszélgetni az autizmusról. Március 14-én, Einstein születésnapján pedig π-napot tartunk Érden, 3,14 kilométeres jótékonysági futóversennyel (a gyerekeknek elég megtenniük 314 métert.) Április 2-án, az autizmus világnapján egy közös sétát tervezünk – ez eddig a járványhelyzet miatt elmaradt” – sorolta terveiket Henrietta, aki bízik benne, hogy a vírushelyzet lehetővé teszi programjaik megvalósítását.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email