22_03_29_erdmost_nincskep

Miért nincs a Romicsban CT és MR?

22_03_29_erdmost_nincskep

Miért nincs a Romicsban CT és MR?

Bárány Zsolt, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatója arról ír az intézmény közösségi oldalán, hogy a 260 millió forint fejlesztési keretből miért nem vesznek CT vagy MR berendezést. Mint kiderül, ennek technikai és személyi okai vannak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Bárány Zsolt emlékeztet, az intézménya Modern Városok Programja következő szakaszában újabb 260 millió forint fejlesztési keret kedvezményezettje lesz. De hogy miért nem vesznek ebből az összegből CT vagy MR berendezést, melyek a legmodernebb diagnosztikai eljárásokat biztosítanák kb. 100.000 ember részére, annak technikai és személyi okai vannak.

„Előbbiek közé sorolom azt, hogy az egészségügy ún. progresszivitási szinteket határoz meg, melyhez kompetenciát/feladatköröket rendel. Gondoljunk csak bele: minden faluban kell lennie háziorvosnak, de ki gondolja, hogy minden településen kell működnie szakrendelőnek, netán szívsebészetnek? A közfinanszírozott egészségügy irányítói az ún. befogadási (engedélyezési) és finanszírozási rendszeren keresztül szabályozzák a kérdést, és nem támogatják olyan szolgáltatás létrejöttét, mely fenntarthatósága/működtetése nem észszerű. Ezen elv miatt CT és MR működtetésére az országban EGYETLEN SZAKRENDELŐ SEM rendelkezik befogadással.” – indokolja a döntést a főigazgató.

Hozzáteszi, a CT és MR berendezésekhez szükséges szakemberek (radiológus orvosok és asszisztensek) száma véges, az országban működő (közfinanszírozott) CT és MR laborok is szakember gondokkal küzdenek.

Kifejti azt is, hogy ha a rendelkezésre álló keretből CT berendezést vennének, tegyük fel, és annak befogadása (engedélyezése) és finanszírozása átmenne a rendszeren, akkor itt állnának egy berendezéssel, melyhez szakembert jó esetben heti néhány órában tudnánk biztosítani. Ennek következménye pedig hosszú-hosszú várakozás lenne a CT vizsgálatra Érden.

„Intézményünk szerencsés helyzetben van: a Modern Városok Programja első szakaszában illetve az Egészséges Budapest Programban olyan fejlesztéseket valósíthattunk meg, amelynek eredményeképpen intézményünk új műszerekkel gazdagodott, javítva ezzel a rendelő műszaki színvonalát. A most induló fejlesztési szakasz ezt tovább javítja, fenntartható és racionális célok (orvostechnológiai és informatikai eszközök beszerzése, megújuló energia meghonosítása, szükséges felújítások/ráncfelvarrások a 2010/2011-ben épült „A” épületünkben) megvalósításával.”- zárja a posztot Bárány Zsolt. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email