konyves_kihivas_cimlap

A Harry Potter aranyat ér

konyves_kihivas_cimlap

A Harry Potter aranyat ér

Januárban elindult A nagy érdi könyves kihívás 2022. Szalisznyó Edinával, az Érdi Könyvklub alapítójával, a kihívás szervezőjével beszélgettem könyvekről és az olvasás jelentőségéről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mi a könyves kihívás célja?

Természetesen az, hogy minél többen, minél több könyvet olvassunk, bár igaz, hogy aki tagja a csoportnak, vagy rábukkant erre a kihívásra, eleve szeret olvasni. De többen jelezték már, hogy amióta csoportunk tagjai, sokkal többet olvasnak.

Hogy néz ki pontosan a kihívás?

Meghatároztunk 30 témát, ezekhez kapcsolódóan kell könyveket elolvasni. Ha valaki választ egy könyvet, biztos, hogy rá tudja húzni valamelyik témára, tehát gyakorlatilag bármit lehet olvasni. Választhat az olvasó kategóriát is, és ahhoz egy könyvet. Például van olyan témakör, hogy egy „könyv, ami 500 oldalnál hosszabb”, ebből igen sok akad. Vagy mondjuk az egyik témánk a „családregény”, ami elég szabadon értelmezhető. De van specifikusabb is, mint például „egy verseskötet”. Ha valaki a verseskötetet a könyvtárból kölcsönzi ki, kettőt is kipipálhat, hiszen ilyen témakör is van.

Mikor kezdődött nálad a könyvek iránti szeretet? 

nyukám azt mondja, ki sem lehetett zavarni az udvarra, már kisgyerekként mindig csak írtam, könyveket másoltam. Arra emlékszem, hogy általános iskolában is nagyon szerettem olvasni, és amikor gimnazista lettem, a zsebpénzemet gyakran könyvekre költöttem. Persze voltak korszakaim, gimisként például csak angol irodalmat olvastam, de mindig olvastam, csak nem mindig ugyanannyit. Ahogy változik az ember élete, úgy változnak az olvasási szokásai is. Mostanában nem nagyon van olyan nap, hogy ne olvasnék.

Két gyerek, férj és háztartás mellett mikor van időd olvasni?

A kisfiam 3 éves lesz, a lányom 15. Ő pont ugyanolyan könyvmoly mint én, van, hogy egész délután nem lehet hozzászólni, mert hazajön az iskolából, és egy ültő helyében kiolvas egy könyvet. A fiam első évében tudtam sokat olvasni, igény szerint szoptattam, gyakorlatilag egész nap rajtam lógott. Akkor körülbelül 90könyvet olvastam el. Napközbeni olvasásra most leginkább hétvégén jut idő, de egyébként éjszaka olvasok, és ha lehet választani, én inkább olvasok, mint főzök.

Van kedvenc szerződ vagy könyved?

Leginkább angol és amerikai szerzők. Steinbeck volt az egyik nagy kedvencem, de felnőttként rájöttem, hogy a magyarok között is annyi-annyi jó van, úgyhogy rengeteg hazai szerzőt olvasok. Schäffer Erzsébetet, például, ha őt olvassa az ember, úgy érzi, minden rendben van a világban. Nagyon szeretem Szobotka Tibort is, aki egyébként Szabó Magdának volt a férje.

Olvastál anno tipikus lányregényeket?

Nekem ezek a nagyon szerelmes, nagyon szirupos sztorik kimaradtak, de ott voltak például a Dennis és a Romana sorozatok, azokat sokat olvastam. Van, amikor nem vágyik az ember komoly, mély mondanivalóra, arra ezek teljesen jók. A legtöbb olvasó ember aztán előbb-utóbb eljut a minőségi irodalomhoz.

Mit gondolsz az olyan kultuszregényekről, mint például a Harry Potter?

A Harry Potter aranyat ér. Nagyon jó történet, nagyon fontos mondanivalóval. Ez az egyik olyan regény, amit időről időre újra kell olvasni. Ha egy fiatal rátalál egy ilyen könyvre, az mindent megalapozhat. A nagyobbik gyermekemnek két éven keresztül olvastam fel esténként. Azóta ő már többször elolvasta, angolul is, és abszolút meghatározó élményként emlékszik rá vissza.

A 12 éves unokaöcsém nyáron küzdött meg az Egri csillagokkal, és valószínűleg nem ettől fogja megszeretni az olvasást. Mi a véleményed a kötelező olvasmányokról?

A kötelező olvasmányok rendszere teljesen elavult, és újra kellene gondolni. Az Egri csillagok nem rossz könyv, de valahogy nem megfelelő életkorban mutatják be a gyerekeknek. Az is fontos lenne, hogy ne akarják megmondani, mit gondoljon a gyerek egy könyvről vagy egy versről. Jó lenne, ha a gyerekek választhatnának más könyvet, mint a kötelezőt. Nem gondolom, hogy szegénységi bizonyítvány lenne, ha valaki nem olvassa el a Pál utcai fiúkat vagy a Kőszívű ember fiait. Egyébként épp most kezdtük el szervezni a FÉK-et, a Fiatalok Érdi Könyvklubját. Van már jó pár tagunk, szeretnénk, ha ők is tudnák, hogy lehet másként is beszélgetni könyvekről.
 

Mennyire nehéz a fiatalokkal megszerettetni a könyveket, amikor digitális eszközök veszik őket körül? A telefont, a tévét és a számítógépes játékokat teljesen ki kéne iktatni az életükből?

Nem cél, hogy digitális nomádokat neveljünk. Az arányok a fontosak, és a szülő felelőssége, hogy ezt hogy alakítja Ha kezdetektől az életük része a könyv, és ha minden este olvasunk mesét nekik, akkor már sokat tettünk. Persze ha a gyerek azt látja, hogy anyuka egész nap a telefont nyomkodja, vagy apuka hazaesik és számítógépes játékot játszik, akkor valószínűleg nehezebben jut el a könyvélményig, ha egyáltalán eljut.

Miért jó olvasni? Mit ad az embernek egy-egy jó könyv?

Annak a picinek, akinek sokat olvasnak, gazdagabb lesz a szókincse, sokkal jobban tudja magát később kifejezni. Az én fiam is gyakran használ olyan szófordulatokat, amelyekről tudom, hogy egy mesében hallotta. Iskolában sokkal jobban teljesít majd, mert nem lesz funkcionális analfabéta. Nagyon sok az olyan felnőtt, aki nem tudja értelmezni azt, amit olvas. Ha a lelki oldalát nézzük, remek fantáziavilágot tud kreálni magának a gyermek azzal, hogy olvas és nem készen kapja a képeket. Felnőttként, bizonyos életszakaszokban erőt meríthetünk a könyvekből. Itt van például a holokauszt túlélő Edith Eva Egernek A döntés című könyve, amely most nagyon népszerű és hihetetlenül inspiráló. Van, amikor egy jó könyv egyszerűen csak segít elmenekülni valóság elől. Az olvasás empatikusabbá, elfogadóbbá tesz, sokkal jobban bele tudjuk magunkat élni a másik ember helyzetébe.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email