20220108_111038

Az elhurcoltakra emlékezett a német és horvát nemzetiségi önkormányzat

20220108_111038

Az elhurcoltakra emlékezett a német és horvát nemzetiségi önkormányzat

Az 1945-ben málenkij robotra, a Szovjetunióba elhurcolt többezer emberre emlékezett január 8-án a 6-os út mellett lévő kőkeresztnél az érdi német és horvát nemzetiségi önkormányzat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A 6-os út melletti kőkeresztet még 1994-ben állíttatta az Eszes család, amelynek több tagja valóban kint volt a málenkij roboton a második világháború után. A keresztet pedig azért a 6-os út mellé emelték, mert az érdi és környéki férfiakat innen hajtották fogságba.

„1945. január 8-án Érd és környékéről körülbelül háromezer embert vittek el, akiknek több mint fele egyáltalán nem jött haza. Akik visszajöttek, azok fontosnak tartották, hogy ez a kereszt álljon és emlékezzünk rájuk”

– húzta alá Eszes Mária, az Érdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki családjával meglátogatta és megkoszorúzta a keresztet.

„A gyermekeknek tudniuk kell, mi történt!”

– húzta alá Eszes Mária, kifejtve, a német és horvát nemzetiségi önkormányzat azért koszorúz, mert az Érdről elhurcoltak zöme sváb vagy rác származású volt. 

Eszes Mária családjának több férfitagját is elhurcolták, de mint lapunknak elmesélte, édesapját és nagybátyját együtt vitték el, akik viszont így legalább egymást tudták segíteni, de a négy év mind az elhurcoltakat, mind az itthon maradt családtagokat megviselte.

A málenkij robortra elhurcolt érdiekről az ÉrdMédiaCentrum korábban több díjat is nyerő dokumentumfilmet készített, melyet ide kattintva tekinthet meg!

Az elhurcoltakra emlékezve 2022. január 9-én reggel 8 órakor szentmisét tartanak az Újvárosi Jézus Szíve templomban. 10 órakor koszorúzással egybekötött istentiszteletet tartanak a Kálvin téri református templomban, majd a Magyar Földrajzi Múzeummal szemben, Domonkos Béla szobránál hajtanak fejet és emlékeznek meg az áldozatul esett apákról, fivérekről, férjekről.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email