autopalya

Időben szólunk! Ne felejtsen autópályamatricát venni!

2022. január 31-én éjfélkor lejárnak a 2021-re megváltott éves országos és megyei autópályamatricák. Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató vezérigazgatója az Érd FM 101.3-nak elmondta, eddig kevesen vásároltak matricát, várhatóan az utolsó héten másfél millióan vesznek majd vignettát.

2021-ben több mint 2,8 millióan váltottak országos vagy megyei éves autópálya-matricát, ezek érvényessége azonban 2022. január 31-én, éjfélkor lejár. 

Hallgassa meg a támáról készített interjúnkat!


A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. adatai szerint mintegy 162 ezer darab 2022-es éves országos és megyei úthasználati jogosultság talált gazdára 2021 utolsó hónapjában, de a tapasztalatok szerint a legtöbben halogatják a vásárlást és az utolsó pillanatban szerzik be azokat, jelentős terhelést róva a benzinkutakra – mondta rádiónknak Bartal Tamás. Az autópálya-matricákat egyébként többféle módon is megvásárolhatjuk. A NÚSZ elsősorban a mobiltelefonra optimalizált ematrica.nemzetiutdij.hu oldalat ajánlja, de SMS-ben és applikáción keresztül is beszerezhetjük.

„A kiugró adatok arra engednek következtetni, hogy az autósok egyre tudatosabban terveznek az autópálya-matricák nyújtotta előnyökkel, a kényelmes, gyors és biztonságos eljutás lehetőségével, amelyet egy megváltott jogosultság tizenhárom hónapon át biztosít az ország vagy egy-egy megye teljes hálózatán” – mondta Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója. A 2022-es éves autópálya-matricák 2022. január 1-jétől 2023. január 31-ig használhatók. Hasonlóképpen még idén januárban is érvényesek a tavalyra szóló éves vignetták.

Az éves országos pályamatricából 14 százalékkal kelt el több, mint egy évvel korábban. Ebből a matricatípusból a legtöbbet, közel 139 ezer darabot személygépkocsikra (D1 díjkategóriájú járműre) vásárolták meg a közlekedők, a bővülés itt is 14 százalékos. A 2022-es megyei matricákból 12 százalékkal vettek meg többet, mint 2020 decemberében. E jogosultságok több mint felét, közel 51 ezer darabot Pest megyére váltották meg az elővásárlási kampány keretében. A második helyezett Fejér megyei matricából bő 8,6 ezer, míg a Győr-Moson-Sopron megyei vignettából kicsivel több mint 8 ezer darab kelt el.

Bartal Tamás megosztotta azt is, hogy aki úgy hajtott fel az autópályára, hogy nem volt matricája, az hatvan percig pótolhatja ezt. Ezzel a módszerrel a vezérigazgató közlése szerint közel másfélmillióan éltek tavaly.

Az idei autópálya-matricák díjait ide kattintva érheti el!

 

További cikkeink

Országos tendencia, hogy a mammográfiai szűrő-vizsgálaton – amely az emlőrák kiszűrésére szolgál – a behívottaknak csak egy töredéke jelenik meg. Dr. Nahn Krisztina mammográfia szakmai

További cikkeink

Ha már van Érden egy kiváló futópálya, ráadásul van egy csodás Duna-partunk, ami szintén
A budaörsi rendőrök kérnek segítséget egy sofőr azonosításához, aki balesetet okozott, majd elhajtott a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email