22_03_29_erdmost_nincskep

Tippek, hogyan tartsuk be újévi fogadalmainkat!

22_03_29_erdmost_nincskep

Tippek, hogyan tartsuk be újévi fogadalmainkat!

Az újév első hetei mindig remek alkalmak arra, hogy tiszta lappal induljunk – talán ezért is tesznek annyian újévi fogadalmat. Persze, megfogadni mindig könnyebb valamit, mint betartani. Paule Tímea, érdi személyi edzővel a Bundáskenyérben beszélgettünk arról, hogyan maradjunk kitartóak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az újév jelentése sokak számára egyenlő azzal, hogy új lapot nyitnak: most aztán tényleg valóra váltják, amit elterveztek, legyen szó akár lefogyásról, akár a dohányzás abbahagyásáról – és csak a leggyakoribbakat említettük. Sokszor azonban csupán rövid ideig, vagy egyáltalán nem tudjuk betartani az újévi fogadalmakat.

Sokan mondják például azt, hogy a jövő évben „formába hozom magam”, vagy „lefogyok”. Jobb azonban megfogalmazni egy konkrét célt – például, hogy pontosan hány kilót szeretnénk fogyni, és a reális célt látni magunk előtt. Megfogadhatjuk például, hogy 10 kilót faragunk le; vagy, hogy olyan formába jövünk, amivel lefutjuk a mini-maratont. A megvalósítható, reális cél megadja a lehetőséget, hogy pontosan megtervezhessük a véghezvitelt.

Az egyszerre túl sokat akarás az egyik oka annak, ha valaki nem tudja betartani fogadalmát, például, ha drasztikusan csökkenti a szervezetébe bevitt kalóriát, túlságosan sokat edz már az elején; higgyük el, hogy a kis lépések hosszútávon eredményesebbek. Ha a maraton lefutása a cél, először csak 2-3 alkalommal gyakoroljunk hetente. Ha a fogyás a célunk, kezdjük azzal, hogy egészségtelen ételeinket egészségesebbekre cseréljük.

A nagy újévi fogadalmak idején rengetegen kezdik el kampányszerűen a testmozgást. Az évek alatt felszedett plusz kilókat sokan pár nap alatt szeretnék eltüntetni, és ugyanígy 2-3 hét alatt próbálják bepótolni az előző évek összes elmulasztott edzését.

Paule Timi azt javasolja, először nézzük át otthon a kamrát és a hűtőt, sőt az sem árt, ha elkezdjük számolni, hány kalóriát fogyasztunk egy nap, sokan ilyenkor lepődnek meg azon, mennyi felesleges dolgot esznek. 

Kérjünk támogatást családtagjainktól, barátainktól! Talán már jó párszor hallottuk ezt a tanácsot, de hatásos. A támogatás ugyanis segít motiváltnak maradni. Mondjuk tehát el a szeretteinknek, barátainknak, mi az újévi fogadalmunk, mi a célunk, és hogy lehetőség szerint segítsenek nekünk elérni, nem visszaesni. Jó ötlet az is, ha olyan csoporthoz csatlakozunk, amelynek tagjai ugyanazt a célt tűzték ki maguk elé, mint mi.

A legfontosabb hogy ha nem tudjuk, hogyan álljunk neki, hogy biztos legyen a siker, kérjünk segítséget! Ha edzéscéljaink vannak, keressünk egy személyi edzőt, ha fogyni szeretnénk, akkor táplálkozási tanácsadót, vagy dietetikust! Ne hagyjuk magunka elbizonytalanítani, keressünk fel bátran egy szakértőt, akiben tökéletesen megbízunk és akinek az utasításait követjük – javasolta Paule Tímea.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email