22_03_29_erdmost_nincskep

Csőzik: a 30 valójában 50

22_03_29_erdmost_nincskep

Csőzik: a 30 valójában 50

Mint korábban megírtuk, Csőzik László nem kér a parlament által megszavazott 30 százalékos fizetésemelésből. Ahhoz, hogy ez életbe lépjen, Érden is meg kellene szavaznia ezt a közgyűlésnek - márpedig a városvezető elő sem terjeszti ezt a javaslatot. Hogy miért, arról a Jelennek beszélt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A közelmúltban az Országgyűlés nagyjából 30 százalékkal megemelte a települési polgármesterek fizetését. A főpolgármester javadalmazása 1,3-ról másfélmillióra, a budapesti kerületekben 1-ről 1,3 millióra emelkedik. A kormánypárti többség azonban fedezetet nem tett az emelés mögé. Sok kistelepülésen vakarják a fejüket a vezetők, hogy miből gazdálkodják ki az összeget. Az 500 fősnél kisebb falvakban 300 ezerről 520 ezerre nő a fizetés, az 5 és 10 ezer közti lakosságú kisvárosokban 600 ezerről 845 ezerre, a 30 ezres nagyvárosokban 1,105 millió lenne a javadalmazás – írja a Jelen.

Ennél is többet kapna a megyei jogú város Szombathelyet vezető Nemény András, akinek illetménye a jelenlegi 997 ezer 200 forint helyett 1,3 milliót lenne. A polgármester elutasítja a fedezet nélküli emelést. Ha a kormányhivatal a törvényre hivatkozva mégis kikényszeríti a magasabb bért, akkor a különbözetet jótékonysági célra fogja fordítani. Hasonlóan döntött Érd vezetője. A Jelennek küldött nyilatkozatában Csőzik László kifogásolja, hogy a helyi adófizetőkre terhelné a Fidesz az évi több millió forintos pluszkiadást, ami nemcsak politikailag, morálisan is elfogadhatatlan számára. Emlékeztet arra, hogy az önkormányzatok – különösen az ellenzéki vezetésűek – rendkívül nehéz anyagi helyzetben vannak a koronavírus-járvány, a nyomában járó gazdasági válság és a kormányzati forráselvonások miatt. A központi elvonások Érdet az elmúlt két évben közel 3 milliárd forint értékben sújtották.

Csőzik kifejti, hogy bár a törvényben 30 százalékos fizetésemelést határoztak meg, de ez valójában 50 százalék körüli, mert a költségtérítés és a nyelvvizsgapótlék a bér egy bizonyos százalékában van meghatározva, tehát ezek is emelkednének. Nem beszélve az alpolgármesteri fizetés növekedéséről, amely szintén százalékos arányban a polgármesteréhez mérten változna.

Ezért úgy döntött a polgármester, hogy Érden a fizetésemelésre vonatkozó törvényi előírást nem hajtják végre. Miután nem vitte be a törvényt a helyi szabályozásba átültető határozattervezetet az idei utolsó, december 16-i közgyűlés elé, januártól a hivatal sem az ő, sem az alpolgármesterek esetében nem fogja bérszámfejteni az emelt összeget.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email