22_03_29_erdmost_nincskep

Januártól a tetrapak nem papír, hanem műanyag a fővárosban

22_03_29_erdmost_nincskep

Januártól a tetrapak nem papír, hanem műanyag a fővárosban

2022. január 1-jétől a kevert csomagolási hulladékok közé, azaz a sárgafedelű műanyaggyűjtőbe kell gyűjteniük a tetrapak-palackokat (tejes, gyümölcsleves kartondobozok) a kékfedeles papírgyűjtő helyett a Budapesti Közművekhez tartozó FKF előfizetőinek, ha szeretnék szelektíven gyűjteni a hulladékot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint a 444.hu kiszúrta, az FKF közleménye szerint 2022. január 1-től a tejes, gyümölcsleves kartondobozokat, vagyis tetrapak-csomagolásokat a kevert csomagolási hulladékok közé, azaz a sárgafedelű kukákba kell gyűjteni, a kékfedelű papírgyűjtőbe ezentúl kizárólag tiszta papírhulladék tehető.

A közlemény kitért arra is, hogy az új rendszer mindenkinek egyszerűbb és előnyösebb, mert így a jövőben a papírhulladékot nem kell tovább válogatni. Kiemelték, januártól az FKF gyűjtési területén a kék fedelű kukákba kizárólag

  • újságpapír,
  • hullámpapír,
  • csomagolópapír és
  • összeaprított kartondoboz tehető.

Azt is kérték, a sárgafedelű kukákba csak csomagolási hulladékot dobjanak az előfizetők, egyéb műanyagot, mint például kerti szék maradék, vagy a háztartási berendezések alkatrészei, azokat ne ebbe az edénybe gyűjtsék. Azt is kérték, hogy a szelektív kukákba senki se dobjon „élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (olajos, zsíros, oldószeres) csomagolóanyagokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat”.

Az ÉrdMédiacentrumnak nemrég Csókai Viktor, az Érd és Térsége Hulladékkezelő ügyvezetője nyilatkozott részletesen a szelektív hulladékgyűjtés rendszeréről. A tetrapak-palackokkal kapcsolatban akkor kifejtette, nagy problémát jelentenek a hulladék válogatásakor, mert azok műanyagból, papírból és alumíniumból tevődnek össze, ezért bár kupak nélkül továbbra is a papírgyűjtőben a helyük, de a hasznosítóba már nem mehetnek tovább.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email