22_03_29_erdmost_nincskep

Erre figyeljünk, hogy ne váljunk áldozattá az ünnepek alatt sem!

22_03_29_erdmost_nincskep

Erre figyeljünk, hogy ne váljunk áldozattá az ünnepek alatt sem!

Az év végi ünnepek közeledtével az ajándék- és  élelmiszervásárlások miatt a bevásárló- és üzlet központok környékén megnövekszik a személy és gépjárműforgalom. Sok bűnöző illetve alkalmi tolvaj is akcióba lendül ilyenkor. Pénztárcák,  mobiltelefonok, bankkártyák kerülhetnek veszélybe.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az áldozattá válás megelőzése érdekében fordítsanak kiemelt figyelmet értékeikre! 

A rendőrség az alábbi tanácsokkal kívánja elősegíteni, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne váljanak bűncselekmény áldozatává: 

A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észrevehető, illetve  könnyen hozzáférhető helyre, amikor otthonról  elindulnak.

  • A PIN kódjukat soha ne tartsák a bankkártyájuk  mellett.
  • A pénz- és irattárcákat ne a bevásárlókocsik vagy kosarak tetején tartsák.
  • A hátizsák vagy a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot.

Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé  érezhető, ha valaki belenyúl a zsebükbe. Ha mégis megtörtént a lopás, hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget!

PARKOLÁS

  • A parkolás után ellenőrizzék, hogy maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt  ajándék.
  • A parkolóban – mielőtt magára hagynák a gépkocsit – ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik.
  • A kézitáskát és pénztárcájukat mindig vigyék  magukkal. A jármű ajtajait ne felejtsék el bezárni!
  • Kiszállást követően az ablakok legyenek fel húzva, és még akkor is zárják le autójukat, ha  csak rövid időre hagyják el azt.

Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a bejelentést követően a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

ONLINE VÁSÁRLÁS

A webshopokban a kereskedők az új termékeket  jellemzően számlával, jótállással árulják, míg az apróhirdetési portálokon sok esetben használt termékeket hirdetnek, számla és jótállás nélkül – ezért az áruk alacsonyabb, de az ezzel járó esetleges kockázatot ajánlott szem előtt tartani. 

Az online vásárlás legnagyobb kérdése, és egyben veszélye, hogy a megrendelő megkapja-e a pénzéért a kiválasztott árut.

Az előre utalás lehetőségét csak a hivatalos webshopoknál válasszák. Egyéb esetekben lehetőség szerint csak utánvéttel, vagy személyesen vásároljanak, mely kiemelten fontos ez az apró hirdetésekben megjelenő árucikkek tekintetében.

  • A további veszélyek elkerülése érdekében lényeges, hogy online fizetés esetén csak bank által működtetett, biztonságos oldalon adják meg a  kártya-adatokat. Több bank is működtet ilyet, a kereskedő döntése, hogy melyikkel köt szerződést.
  • Az eladó ekkor nem kerül kapcsolatba az adatokkal, hanem átirányítja a potenciális vásárlókat egy bank által működtetett oldalra és a kártyaadatok ott kerülnek feldolgozásra.
  • Mindig ellenőrizzék, hogy az oldal rendelkezik-e tanúsítvánnyal, ugyanis ennek megléte garantálja, hogy az oldalt tényleg a bank üzemelteti, illetve, hogy a kapcsolat megfelelően titkosított. A  bankkártya-adatokat soha ne adják meg e mailben vagy más, nem banki űrlapon keresztül!

PIROTECHNIKAI ESZKÖZÖK HASZNÁLATA SZILVESZTERKOR

Szilveszter estéje az egyetlen olyan időszak, amikor engedéllyel használhatók különböző pirotechnikai eszközök. Feltehetően 2021. évben is lehetővé válik az engedéllyel történő használat.

  • A balesetek elkerülése érdekében csak működési engedéllyel rendelkező üzletből, legális árusító helyről vásároljanak pirotechnikai eszközt.
  • Csak olyan terméket válasszanak, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása, és nem járt le a szavatossági ideje.

  • Fontos, hogy az eszközt megfelelő körülmények között tárolják, majd felhasználáskor tartsák be a használati és kezelési  útmutatóban foglaltakat. 
  • A tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tárolják, a csak szilveszterkor használható eszközök működtetésével várják meg az előírt időszakot.

  • Soha ne működtessenek sérült tűzijátékot. A használati utasításban leírt védőtávolságot és  rögzítési módot mindig tartsák be, indításkor ne hajoljanak az eszköz fölé.
  • Csak szabadban működtessenek tűzijátékot. Azokat ne irányítsák emberek, gépkocsik, épületek felé.  

  • Rakétát se indítsanak olyan helyről, ahol például faág, vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős  szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszák el.  
  • Egy tűzijáték csak egyszer működtethető. Ha  nem indult be ne próbálják újra meggyújtani, mindig várjanak pár percet a megközelítésével.  A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat  kézből működtetni nem szabad!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email