22_03_29_erdmost_nincskep

Januárban gyermek endokrinológiai rendelés indul Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Januárban gyermek endokrinológiai rendelés indul Érden

A Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben januártól új szakrendelés indul. Dr. Mohácsy Júlia gyermek endokrinológus péntekenként 8 és 14 óra között fogadja a 0-18 év közötti betegeket. A szakemberrel beszélgettünk a szakterület fontosságáról és az azt érintő tipikus tünetekről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dr. Mohácsy Júlia korábban az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán volt rezidens, majd a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztályán dolgozott, jelenleg a XI. kerületben körzeti gyermekorvosként tevékenykedik. Időközben megszerezte a második szakvizsgáját, az endokrin anyagcserét, és januártól Érden a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben fogadja heti egy alkalommal a gyermekeket. A szakember elmondta, rendkívül fontos az érdiek és környékbeliek számára a januárban induló szakrendelés, ugyanis nem minden kórházban működik ilyen, mert gyermek endokrinológusból igen kevés van és nagyon más, mint a felnőtt endokrinológia.

„Budapesten például a budai oldalon csak a Szent János kórházban van gyermek endokrinológus alapellátás, így a következő lehetőség a Klinikák.”

Dr. Mohácsy Júlia kifejtette, egészen enyhe tünetekkel is érdemes endokrinológushoz fordulni, de a következő tünetek mindenképpen okot adnak erre: Növekedési zavarok (alacsony növés, kórósan magas növés), pattanások, mitesszerek a bőrön, a bőr foltos elszíneződése vagy születés óta meglévő foltok, fáradékonyság, soványság, nagymértékű hízás vagy fogyás, sok vizeletürítés, túlzott izzadás vagy állandó fázás, gyakori hasmenés vagy székrekedés, szívdobogás érzet, nemi működés zavarai, korán jelentkező, vagy fokozott szőrnövekedés, korai emlőfejlődés, emlőduzzanat fiúknál, késői serdülés vagy serdülés hiánya, havi vérzés hiánya).

„De tulajdonképpen bármilyen panasz hátterében állhat endokrinológiai probléma.”

Hozzátette, a cukorbetegség és mindenféle anyagcsere betegség is a szakterület része. A cukorbetegség kapcsán elmondta, egyre gyakoribb a kisgyermekeknél, de ezt nem minden esetben endokrinológus kezeli. Ha bárki a fent említett tüneteket tapasztalja gyermekén, először mindenképpen a gyerekorvost keresse fel, szükség esetén ő fogja továbbküldeni a beutaló köteles szakrendelésre a gyermeket, ahol sok mindenre fény derülhet. A problémától függően lehet röntgenre is szükség, de a vérvételt általában nem lehet kihagyni, az mindig kell, és szintén szükséges fizikális vizsgálat és részletes elbeszélgetés is. Fontos vinni az újszülött zárójelentését és a kis könyvét, ami a növekedési adatait tartalmazza, mert ezek sok információt hordoznak, de nagyobb gyermekek esetén is fontos az előzményről szóló papírokat bemutatni.

„Előfordulhat, hogy valakinek nagyon hamar megoldjuk a problémáját, és elég egyszerkétszer találkoznunk, de nagyon komoly, súlyos, illetve élethoszszig tartó betegségekre is fény derülhet, ilyen például a cukorbetegség. Vannak olyan fejlődési rendellenességek, genetikai problémák, amelyek egy-egy tünetből már látszódnak.”

A betegségek, rendellenességek kezelése sokrétű és természetesen a problémától függ.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email