22_03_29_erdmost_nincskep

Lesz hal karácsonykor, csak drágábban

22_03_29_erdmost_nincskep

Lesz hal karácsonykor, csak drágábban

A magyar lakosság halfogyasztása karácsonykor megnő, annak ellenére, hogy mi magyarok az európai átlaghoz képest kevés halat eszünk. Pedig a hal nagyon jó hatással van az egészségre és az sem mellékes szempont, hogy viszonylag gyorsan lehet belőle finom ételeket készíteni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Jelenleg sincs és karácsonykor sem várható halhiány Magyarországon, az árak viszont változnak, mivel a magyar halakért 7-15, a külföldről importáltakért pedig várhatóan 10-15 százalékkal kell többet fizetni a tavalyi év áraival összehasonlítva – nyilatkozta az Érd FM 101,3-nak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA–HAL) szóvivője. 

 

A karácsony szinte elképzelhetetlen halászlé és egyéb halételek nélkül. Az ünnepi időszakban több halat veszünk ugyan, de a  magyar lakosság az európai (20 kg körüli) átlaghoz képest sajnos még mindig nagyon kevés halat fogyaszt: a mai éves halfogyasztási adatunk nem éri el az 1900-as évek elején jellemző havi halfogyasztási adatot. Jelenleg a magyarok kicsit több, mint 6 kg/fő/év halat fogyasztanak. 

A halak a szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3, -6 és -9 zsírsavakkal és vitaminokkal, könnyen emészthető, első rangú fehérjeforrások, ezért nagyon fontos, hogy beépítsük az étrendünkbe. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, legalább hetente kétszer kellene halat fogyasztanunk – hangsúlyozta Lévai Ferenc. 

Karácsonykor változatos, egészséges halétel kerülhet a családok asztalára, az éttermek előjegyzések alapján elkészítik és házhoz is szállítják a tradicionális vagy különleges ünnepi ételt.

A Magyarországon évente termelt 15 ezer tonna étkezésihal 77-78 százaléka (12-13 ezer tonna) ponty. Busából, amurból, kárászból, süllőből, keszegből és a folyami harcsából 2-3 ezer tonna nevelkedik a hazai vizekben. A halmennyiség 20-25 százalékát exportálják, 30 százalékát természetes vizekbe helyezik, és horgászzsákmányként kerül a fogyasztókhoz. A maradék részt a kis- és nagykereskedőkön keresztül értékesítik. 3500 tonna afrikai harcsa és kisebb mennyiségben pisztráng, süllő Magyarország „hévízeiben”, zárt (intenzív) rendszerekben nevelkedik, és onnan kerül a piacokra. Új technológiával, kisebb medencékben, tavakban tápon nevelt őshonos szürkeharcsából 500-600 tonnányit tudnak értékesíteni.

Hangsúlyozta: egyik szegmensben sincs halhiány, a piacon minden kuriózum elérhető, így az afrikai harcsa mellett már szürkeharcsa is kapható, de a piacon a tokfélék és a pisztráng is megtalálható. 

Lévai Ferenc egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy aki szeretne halat venni karácsonyra, az tud is, ennek érdekében még önkéntes exportkorlátozást is bevezetett a szervezet, hogy addig sehová nem adnak el halat, amíg van rá igény a magyar piacon. 

Az interjú végén pedig receptötleteket is kapunk, milyen halétel kerüljön az asztalra karácsonykor. 


 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email